Etter nesten to år med samtaler, bekreftet partene i Iran-forhandlingene tirsdag at det er oppnådd enighet om en ny atomavtale.

Ifølge avtalen skal Iran trappe ned sitt kjernefysiske program, mot at sanksjonene mot landet oppheves (se faktaboks).

Det åpner muligheter for både Iran og resten av verden, mener seniorforsker og professor Ole Gunnar Austvik ved Handelshøyskolen BI og Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Han tror landet fremover kan komme til å bli midtøstens nye økonomiske stormakt.

- Iran blir nå en del av det internasjonale, økonomiske samfunnet. Det betyr at landet både blir et marked og en eksportør. Økonomisk sett er dette et land med veldig stort potensiale, sier Austvik til DN.

Med andre ord: Iran er på vei inn i det «gode selskap» igjen, understreker forskeren. 

- Dermed får de også et politisk overspill, de blir rett og slett et sterkere land, tror Austvik og legger til:

- Iran kan bli den økonomiske stormakten i sitt område.

Større resursgrunnlag

I dag er det Irans naboland - verdens største oljeeksportør Saudi-Arabia, som anses å være midtøstens økonomiske overhode. Men når sanksjonene mot Iran oppheves, er det sistnevnte som vil ha flest forutsetninger for å kunne vokse økonomisk, mener professoren.

BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik. FOTO: PRIVAT
BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik. FOTO: PRIVAT

- Iran er det store landet i dette området - både i areal, befolkningsmessig, kulturelt og historisk. De har et veldig stort ressursgrunnlag med en stor befolkning og høy kompetanse, sier Austvik.

Han forklarer at Saudi-Arabia har en mer ensidig næringsstruktur, og at landet i langt større grad er avhengig av å leie inn arbeidskraft. DN har tidligere skrevet at saudiarabiske oljeselskaper nå er på jakt etter amerikanere med erfaring med skiferolje.

- I Iran er det landets egne befolkning som er grunnlaget. På den måten får de mye større bredde i ressursgrunnlag og kompetanse. Iran har potensialet til mange flere ting enn bare olje, sier Austvik.

Turisme er blant annet næringene landet selv har snakket om å satse på, ifølge forskeren.

Usikkerhet

Selv om avtalen er klar, vil ikke Iran få sanksjonslettelser før avtalen er implementert. En slik implementering vil ta måneder, skriver Bloomberg News.

Utfordringen for landet fremover blir innfasingen til den nye næringstilværelsen, tror BI-professoren.

Hvordan landet vil komme til å sko seg på den nye friheten vil avhenge av hvordan avtalen godkjennes av de ulike partene, hva den inneholder og ikke minst hvordan den implementeres.

Austvik mener dermed det foreligger en viss usikkerhet rundt hvordan USA vil reagere på at Irans sanksjoner mykes opp.

Dette fordi USAs allierte i Midtøsten, Saudi-Arabia og Israel, kan komme til å bli økonomisk utkonkurrert av Iran når landet får mer frihet.

- Det er en usikkerhet i forhold til hvordan den balansen går. Jeg er sikker på at USA forsøker å balanse alle de tingene over på sin side, sier han.

Offentliggjøres

Forsker Halvor Kippe ved Forsvaret forskningsinstitutt, understreker at avtalen betyr en gradvis slutt på lammende sanksjoner for Iran.

- Ikke bare mot atom- og missilprogrammene, men spesielt også mot petroleums- og finanssektorene. Nesten like viktig betyr det at deres omstridte program for å anrike uran får en internasjonal anerkjennelse, skriver han i en epost til DN.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini  har lovet at avtalen vil bli offentliggjort i sin helhet i løpet av tirsdag.

Kippe tror imidlertid den i stor grad baserer seg på hva de ble enige om i Lausanne. Han er spent på om økt innsyn og forskning vil komme til å avsløre ting som Iran hittil har benektet.

- Økt innsyn gjør det vanskeligere for Iran å produsere våpenanriket uran i det skjulte, og begrenset kapasitet i anleggene gjør at det tar lengre tid for Iran på produsere relevante mengder våpenanriket uran i de kjente anleggene dersom de plutselig skulle bestemme seg for det i framtiden. Det foreligger også en svært ambisiøs og konkret plan for å oppklare spørsmål om fortidig forskning på kjernevåpendesign mellom Iran og IAEA. Det blir spennende å se om det sistnevnte vil avdekke ting som Iran til nå har benektet.

Les også: Oljeanalytiker: - Nå får ballen ytterligere fart

Dette har skjedd hvert år siden 2007 i Kina

Varoufakis: – Avtalen er en ny Versailles-traktat

 

Se også:

I dag kan vi få unike bilder av Pluto:

I dag kan vi få unike bilder av Pluto
NASA i høyspenn like før romsonde passerer Pluto.
01:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.