- Iran kan da igjen ta del i det internasjonale oljemarkedet, kunne en fornøyd utenriksminister si da han sammen med EUs utenrikssjef Federica Mogherini holdt en felles pressekonferanse der de orienterte om resultatet av atomforhandlingene.

Enigheten i Lausanne gir grunnlag for en framtidig omfattende atomavtale mellom Iran og de fem faste medlemmene i sikkerhetsrådet, samt Tyskland (5+1-gruppen) som skal sluttføres 30. juni.

FNs sikkerhetsråd skal gi sin tilslutning til den endelige avtalen.

Israel reagerer

Mogherini sa blant annet at det er enighet om at man i internasjonalt fellesskap skal bistå Iran i å omorganisere og bygge en modernisert tungtvannsreaktor i Arak. Det skal heller ikke lenger anrikes atommateriale ved anlegget ved Fordow.

Irans utenriksminister Zarif opplyser at alle sanksjoner som er vedtatt av FNs sikkerhetsråd vil bli avviklet når den endelige avtalen er på plass.

Israel reagerte på avtalen med å slå fast at det gjøres en historisk feil.

- Smilene i Lausanne er løsrevet fra den elendige virkeligheten der Iran ikke gjøre noen innrømmelser, sier Israels strategiminister Yuval Steinitz.

Han slår fast at Iran vil fortsette å true Israel og andre land i Midtøsten.

- Vi vil fortsette å forklare og overbevise verden i håp om å avverge den dårlige avtalen, sier han.

Atomavtalen skaper også politisk strid i USA. Mens USAs utenriksminister John Kerry omtaler avtalen med Iran som solid, krever Senatets utenriksleder at Kongressen må få se over og si sitt om den endelig avtalen som er ventet til sommeren.

Republikaneren Bob Corker leder Senatets utenrikskomité

To tredeler

I hovedpunktene som partene er kommet til enighet om, inngår en avtale om å kutte to tredeler av Irans kapasitet for å anrike uran. Antall sentrifuger skal kuttes fra 19.000 til 6.000.

Uran-stavene skal enten tilintetgjøres eller fraktes til utlandet.

Samtidig skal landets atomprogram skal overvåkes i ti år framover.

De siste forhandlingene har pågått i den sveitsiske byen Lausanne i åtte dager. Gjennombruddet kom torsdag etter at forhandlingen gikk inn i sitt andre døgn på overtid. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.