Pompeos uttalelse torsdag kommer dagen etter at USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton sa at Iran «nesten sikkert» sto bak sabotasje mot fire tankskip utenfor De forente arabiske emirater 12. mai

– Ja, Bolton har rett. Dette var en innsats fra iranerne for å øke prisen på råolje over hele verden, sier Pompeo, som torsdag er i Berlin i Tyskland.

«Absurd og meningsløs»

Iran har bestemt avvist påstanden til Bolton og kaller den absurd og meningsløs. En talsmann for iransk UD sa tidligere denne uken at USAs «onde hensikter» i regionen er viden kjent.

Anklagene fra Pompeo kommer samtidig som krisemøtene i Mekka, hvor Saudi-Arabia torsdag kveld har kalt inn medlemmene av Den arabiske ligaen og Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) til møter om spenningen i regionen.

Ett av skipene det ble utført sabotasje mot var norske Andrea Victory. Norge deltar i granskningen av hendelsen, sammen med USA og andre land. To av skipene var saudiarabiske. Skipene ble rammet av miner som høyst sannsynligvis var iranske, ifølge Bolton.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.