– Det at de moderate reformistene gjorde et så godt valg, kan få stor betydning for president Hassan Rouhanis økonomiske reformpolitikk, sier Iran-kjenner Marianne Bøe ved Universitetet i Bergen til NTB.

Iran-ekspert og religionsforsker Kari Vogt ved Universitetet i Oslo mener at valgskredet for de reformvennlige viser at Rouhanis reformpolitikk er støttet av store deler av folket.

– Rouhani trenger denne støtten i Nasjonalforsamlingen for å fortsette sin politikk for politisk og økonomisk liberalisering, sier Vogt til NTB.

– Selv om det fortsatt vil være mange hindringer på veien, er det nå helt opplagt at de reformvennlige kreftene får større spillerom, legger hun til.

Økonomi viktigst

Bøe understreker at Rouhanis viktigste sak er å bedre økonomien og forholdet til det internasjonale samfunnet slik at man blant annet kan få tilbake internasjonale investeringer i Iran.

Når det gjelder den innenrikspolitiske situasjonen tror Bøe på færre endringer.

– Selv om Rouhani har uttalt seg positivt om kvinners rettigheter og demokratiske reformer, har han helt klart prioritert de økonomiske reformene, sier hun.

– Iran er dessuten fortsatt en islamsk republikk, og eksiliranere som er motstandere av den islamske republikken som styringsform har rett i at dette valget neppe utgjør noen forskjell når det kommer til demokratiske reformer, mener Bøe.

Vogt sier det er ulikt syn på utviklingen i Iran i eksilbefolkningen i Norge.

– Mens noen svartmaler situasjonen og ikke tror på noen endringer, støtter andre den utviklingen man nå ser, sier hun.

Vendepunkt

Bøe tror uansett at dette valget kan bli et vendepunkt for landet.

– En økonomisk utvikling er avgjørende for at demokratiske reformer skal finne sted. Det er også viktig å peke på at den islamske republikken har vært svært levedyktig. I dagens urolige Midtøsten står den for stabilitet, sier hun.

Vogt mener iranerne har sagt klart fra om at de ønsker en mer kulturåpen og liberal livsform.

– Perioden under den tidligere svært konservative presidenten Mahmoud Ahmadinejad blir nå sett på som en mørk periode, preget av stagnasjon, korrupsjon og isolasjon. Rouhani representer håpet om en liberalisering, både økonomisk, politisk og kulturelt, sier Vogt.

Overmodne

Hun mener at flertallet av folket i Iran er overmodent for endringer og minner om at iranerne lå foran resten av Midtøsten med sine krav om reformer, men at de voldsomme demonstrasjonene i 2009 ble slått hardt ned på av myndighetene. Det betød ikke at reformistene ble borte.

– Den store oppslutningen om dette valget viser ønsket om endringer. Iran har store horder av ungdom som i dag ikke har utsikter på arbeidsmarkedet, og som ønsker økonomisk utvikling. Det er også en sterk kvinnebevegelse i Iran som krever lovendringer og likestilling, sier Vogt.

Bøe mener det er svært interessant at moderate kandidater også ligger an til å bli valgt inn i Ekspertforsamlingen, et organ som velger landets åndelige leder.

– Siden 76 år gamle ayatolla Ali Khameneis helse sies å være dårlig, vil dette organet, som sitter i åtte år, trolig velge hans etterfølger. Det valget vil utvilsomt få betydning for utviklingen i Iran framover, sier Bøe. (©NTB)

Les også:

Les også:

Elbilene skaper neste oljekrise  

- Jeg gidder ikke å komme opp på hytta med en lang liste over ting jeg må gjøre hver helg  

Heftig krangel splitter alpinbygd – slåss om utleiepenger og hyttevask (+)

Se video: Janne løper «Tour de finance» fra Frogner til Fornebu hver dag

Janne Log løper «Tour de finance» fra Frogner til Fornebu hver dag
Slik får konserndirektøren i Evry trent i tidsklemma. En mil om dagen klarer alle, smiler hun.
01:37
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.