Irans sikkerhetsråd har besluttet å begrense internettilgangen. Det skjer etter anklager på statlig TV om at «fiendtlige medier» prøvde å overdrive omfanget av demonstrasjonene som «store og utstrakte».

Det har brutt ut en rekke demonstrasjoner i Iran etter at myndighetene uventet økte bensinprisene med 50 prosent og innførte rasjonering på bensin. Representanter for myndighetene har forsvart prishoppet med at det vil frigjøre midler til landets fattige, melder BBC.

Ifølge BBC betyr de nye reglene at man kan kjøpe de første 60 literne til en dobbel pris på 15,000 rials, som er 0,13 dollar. Etter det blir prisen igjen doblet, til 0,9 amerikanske dollar som tilsvarer rundt 8 norske kroner.

Iran har siden 2015 slitt økonomisk under omfattende sanksjoner fra USA, etter at Washington trakk seg ut av atomavtalen med landet.

Flere pågrepet

40 personer i byen Yazd ble pågrepet etter sammenstøt med politiet, ifølge nyhetsbyrået ISNA. De opplyser ikke om når pågripelsene fant sted, men skriver at det har skjedd nylig.

Minst en person skal være drept, ifølge BBC.

Statsadvokat Mohammad Hadadzadeh i Yazd kaller de pågrepne vandaler. De fleste var ikke lokale innbyggere, ifølge han.

Demonstrasjonene har vært spesielt kraftige i byen Sirjan, hvor en person ble drept. Flere har også blitt skadd siden demonstrasjonene startet i en rekke iranske byer fredag.

Forsvarer prisøkningen

Irans øverste leder Ali Khamenei forsvarer beslutningen om å øke prisene med 50 prosent, og advarer samtidig mot hærverk.

– Enkelte vil definitivt bli opprørte over denne avgjørelsen. Men å utføre skadeverk og sette fyr på bygninger er ikke noe normale mennesker gjør, men forbrytere, sa han i en TV-sendt tale.

I Teheran søndag blokkerte demonstranter veiene. Demonstranter samlet seg også i Shiraz og Isfahan.

Talsperson for politiet Ahmad Nourian har advart om at sikkerhetsstyrkene «ikke vil nøle med å konfrontere dem som bryter freden».

I første utgave av denne saken stod det at prisen ble doblet fra 8 kroner, når det først skjer etter kvoten på 60 liter. Feilen er nå rettet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.