USAs president Barack Obama ringte Netanyahu etter at den foreløpige avtalen var på plass torsdag kveld, men han greide ikke å berolige den israelske lederen.

- Denne avtalen vil legitimere Irans atomprogram, styrke Irans økonomi og øke Irans aggresjon og terror i hele Midtøsten og andre steder. Det vil øke risikoen for kjernefysisk spredning i regionen og for en forferdelig krig, heter det i en uttalelse fra Netanyahu etter at han hadde snakket med Obama.

Netanyahu, som nylig vant valget i Israel etter en valgkamp der frykten for en iransk atombombe var sentral, mener at avtalen ikke vil hindre erkefienden i å lage en atombombe på kort tid.

Israel har tidligere truet med å på egen hånd bombe iranske atomanlegg for å ødelegge landets mulighet til å framstille en bombe.

Iran selv har i løpet av den tolv år lange konflikten avvist at de har ambisjoner om å bruke sitt kjernefysiske program til å framstille våpen. Men landet har samtidig ikke latt inspektører kontrollere programmet i tråd med verdenssamfunnets ønsker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.