Forhandlere fra Iran og seks verdensmakter står igjen med kun et lite antall omstridte saker før mandagens siste forhandlingsdag om begrensninger i Irans atomvåpenpotensial.

Nyhetsbyrået AP melder at forhandlerne planlegger å annonsere en historisk avtale i dag, mandag, og viser til to ikke navngitte diplomater.

Selv om forhandlerne sluttet sin møtevirksomhet søndag uten å komme til noen avtale, gjorde de det klart at de ville gjøre et nytt forsøk mandag, skriver The New York Times søndag kveld.

Uvanlig optimistisk

- Vi har fortsatt en jobb å gjøre i morgen, sa den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif i Wien søndag.

Tidligere på dagen hadde USAs utenriksminister John Kerry holdt en uvanlig optimistisk tone, da han fortalte reportere at hans forhandlingsmøte med Zarif sent lørdag kveld hadde vært fruktbart.

Bloomberg News skriver at partene ser ut til å være nær ved å kunngjøre en atomavtale mandag.

Umulig

En ledende diplomat sier ifølge nyhetstjenesten at det søndag ble oppnådd enighet om å oppheve en FN-embargo mot våpensalg til Iran. Ifølge denne kilden ble det arbeidet med teksten i en ny FN-resolusjon som skal erstatte den gjeldende.

Andre tekniske og juridiske kompleksiteter betydde at det var umulig å oppnå en avtale søndag, sier fire deltakere i forhandlingene til nyhetstjenesten.

Ifølge to av disse er utkastet til avtale i løpet av de seneste dagene blitt utvidet til om lag 100 sider fra 80 sider.

«Briste eller bære»

The Wall Street Journal skriver at europeiske ledere advarer om at atomforhandlingene med Iran har nådd et punkt hvor det er «briste eller bære». De mener at forhandlingene vil mislykkes hvis det ikke inngås en avtale innen mandag kveld.

Kommentarer fra ledende europeiske forhandlere i Wien tyder ifølge avisen på at det er meningsforskjeller overfor USA med hensyn til veien fremover i Iran-forhandlingene.

Ulike signaler

Administrasjonen til USAs president Barack Obama har også sagt at den er villig til å avslutte to år med forhandlinger hvis det ikke oppnås en avtale de nærmeste dagene.

Ledende representanter for Det hvite hus har imidlertid også indikert at USA ikke vil forhaste seg til en endelig avtale, og at USA kan være villig til å videreføre en midlertidig avtale som ble inngått med Iran høsten 2013, skriver WSJ.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Pause i Hellas-forhandlingene

Asia i dag: Kina-syken sprer seg

Mexicos president raser etter rømning

Se DNTV: Kommer fra ingen ting - vil ha alt

Kommer fra ingenting - vil ha alt
Artisten Arshad (21) vil nå så langt som mulig - gjerne helt til USA.
01:25
Publisert: