Den britiske regjeringen vil åpne ambassaden i Teheran, tre år etter at den ble stengt. Utenriksminister William Hague tar samtidig opp igjen de diplomatiske forbindelsene med prestestyret i landet.

Kunngjøringen vil ifølge BBC og flere britiske medier kunngjøre beslutningen senere i dag, tirsdag. Fra klokken 12.30 vil han besvare spørsmål om saken i Underhuset.

Beslutningen kommer etter at Hague i helgen hadde samtaler med sin iranske kollega Mohammad Javad Zarif.

Under angrep

Storbritannia suspenderte alle diplomatiske forbindelser, og stengte ambassaden i Teheran, i 2011. Etter angrep på ambassaden i den iranske hovedstaden.

I november 2011 tok en rasende mobb seg inn på ambassadeområdet. Kontorer ble ransaket og ramponert, og en bygning ble satt i brann.

Britiske myndigheter og opposisjonen i Iran mener regimevennlig militsia stod bak, med støtte helt til topps. Angrepet kom etter stadige gnisninger på grunn av Irans atomprogram, og begge landene hadde på dette tidspunktet kalt hjem sine ambassadører.

Selv om iranske myndigheter beklaget hendelsen, raste britiske myndigheter og beskrev tildragelsen som «fullstendig uakseptabel». Dette var da heller ikke første gang regimevennlig mobb angrep en vestlig ambassade i Teheran. Mest kjent er angrepet på den amerikanske ambassaden i 1979, like etter revolusjonen da mullahene tok makten i landet etter sjahen. 66 amerikanske diplomater og borgere ble da holdt som gisler i to og en halv måned, noe som markerte starten på mange års isfront meoom Iran og Vesten.

Betinget bedring

Valget av Hassan Rouhani som ny president i Iran ifjor har åpnet for tøvær med Vesten, selv om mullahene fortsatt sitter med det siste ordet.

Det siste året har vært preget av diplomatisk tilnærming, ikke minst med hensyn til atomprogrammet. Det mangeårige sanksjonsregimet mot Iran er også lettet på, foreløpig for en prøveperiode.

De siste ukenes uro i nabolandet Irak har også ført til tilnærming. Både Iran og Vesten har en felles interesse i å bekjempe de radikale islamistene i Isil, Al-Qaida-avleggeren som nå er på fremmarsj nord i Irak. Det pågår nå til og med samtaler om militært samarbeid mellom Iran, USA og sentralmyndighetene i Bagdad for bekjempe islamistene i Irak.

Sir William Patey, tidligere britisk ambassadør i Iran, mener dette er meget spennende tider. Men advarer samtidig mot at det er forbundet med meget høy risiko å samarbeide med dagens iranske regime.

– Det fins muligheter for et mer konstruktivt forhold til Iran fordi det fins en enda større fiende, som er Isil. Men sjansen for å komme på kant med Iran er alltid veldig stor, sier Patey til BBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.