Militante islamister er ikke noe nytt fenomen i Bosnia, der tusenvis av mujahedin-krigere fra land som Saudi-Arabia, Egypt og Jordan strømmet til for å kjempe sammen med de bosniske muslimene mot serberne på 1990-tallet.

Mange av dem hadde nære bånd til terrornettverket al-Qaida og kamperfaring fra Afghanistan og Tsjetsjenia, og de ble værende da krigen var over.

Hyppige gjester

The Wall Street Journal avdekket rett etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001 hvordan sentrale al-Qaida-ledere hadde vært hyppige gjester i Bosnia.

Osama bin Laden fikk bosnisk pass i 1992 og besøkte landet flere ganger. Bin Ladens høyre hånd, egypteren Ayman al-Zawahri var enda oftere der.

– Nøkkelen til å forstå hvordan al-Qaida har kunnet bygge opp terrorceller i Europa, ligger i krigen i Bosnia på 1990-tallet, konstaterer Evan F. Kohlmann i boken «al-Qaida's Jihad in Europe: The Afghan-Bosnian Network».

Ny generasjon

I dag vekker en ny generasjon jihadister bekymring i Bosnia, der det svarte flagget til den ytterliggående islamistgruppa IS nå vaier i flere avsidesliggende landsbyer der innbyggerne lever under strenge sharialover.

Flere av landsbyene ligger i området rundt Velika Kladusa, knappe ti mil fra EUs yttergrense og de kroatiske strendene som snart fylles av solhungrige turister, skriver det tyske tidsskriftet Der Spiegel.

Svarte flagg

International Crisis Group (ICG) advarte alt i 2013 mot utviklingen og slo fast at militante islamister danset «en farlig tango» i Bosnia.

Tysk etterretning mener at IS-tilhengere og andre salafister har drøyt ti «baser» i det som omtales som sharia-landsbyer i Bosnia.

Den bosniske sikkerhetstjenesten opplyser at drøyt 60 landsbyer er i søkelyset, fordi de er tilholdssteder for militante islamister eller fordi det er sett svarte IS-flagg der.

Treningsleire

Europeiske medier som Deutsche Wirtschafts Nachrichten har tidligere omtalt de radikale islamistenes tilholdssteder i Bosnia, og The Sunday Mirror besøkte i fjor sommer Osve der flere kjente IS-tilhengere har kjøpt eiendommer.

Lokale innbyggere i området fortalte at det ofte blir hørt skyting fra de isolerte eiendommene, som angivelig benyttes som treningsleire for IS-rekrutter.

– Et stort antall folk har dratt og fortsetter å dra fra denne landsbyen til Syria, sier terroreksperten Dzevad Galijasevic til den britiske avisen.

Hatpredikant

Bosnisk antiterrorpoliti stormet i fjor også landsbyen Gornja Maoca etter at det var heist svarte IS-flagg der, og slike flagg er også registrert i landsbyer som Bosanska Bojna.

Også landsbyen Gracanica er i søkelyset, det samme er Donja Slapnica der de fire konene og 18 barna til hatpredikanten Husein Bosnic bor.

Bosnic regnes som en sentral skikkelse i det radikale islamistmiljøet i Europa og hyller selvmordsbombere. I november ble han funnet skyldig i å ha rekrutter krigere til IS og dømt til sju års fengsel.

Drapsteknikker

Europol ser også med stor bekymring på det militante islamistmiljøet på Balkan og bekreftet tidligere i år at IS har etablert treningsleire der, uten å nevne Bosnia med navn.

Ifølge Europol læres IS-rekruttene opp i ulike drapsteknikker i disse leirene, blant annet halshogging.

– Bosnia har blitt en trygg havn for radikale islamister, sier Balkan-eksperten John Schindler, som tidligere arbeidet for den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, til Der Spiegel.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.