De tre er tiltalt etter terrorparagrafen, med en strafferamme på seks år, skriver Dagsavisen

– Vi mener å kunne føre bevis for at to av dem, har deltatt i terrororganisasjonen ISIL i Syria eller Irak, mens tredjemann har gitt bistand i form av kjøp av utstyr, sier statsadvokat Jan Glent ved Det nasjonale statsadvokatembete til Dagsavisen.

Han understreker at rettssaken bare er forhåndsberammet, og at tiltalen om kort tid vil bli oversendt Oslo tingrett – trolig i neste uke.

To av de tre tiltalte på 25 og 28 år er brødrene til norsk-albanske Egzon Avdyli fra Bærum, som ble drept mens han kjempet for IS i Syria i april i fjor. Tredjemann er en 30 år gammel norsksomalier.

Avlytting

Sentralt i politiets bevis er kommunikasjonskontroll som romavlytting av hus, biler, mobiltelefoner, og beslag telefoner, PC-er og eksterne harddisker.

Den norsk-somaliske 30-åringen skal ha reist til Syria i august 2012. Norsk­albaneren fulgte etter i oktober. De to skal ha blitt overvåket av PST siden de kom tilbake til Norge i januar 2014.

Fram til våren 2013 skal de ha kjempet for Al-Qaida-gruppen Jabhat-al-Nusrah, men etter hvert gått over til ISIL – nå IS.

De tre mennene ble arrestert i en koordinert politiaksjon i 27. mai i fjor.

Nekter straffskyld

To av de tre tiltalte nekter straffskyld, ifølge forsvarsadvokatene. Advokat Kjell T. Dahl som representerer den yngste broren har ikke besvart Dagsavisens henvendelser. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.