– Trusselen fra den såkalte islamske staten krever et militært svar for å overvinne denne terrororganisasjonen, sier han etter at USA har engasjert seg mot IS, også kalt ISIL, i Irak.

USA har bedt Norge og flere andre land om å bidra i Irak, og Fogh Rasmussen ønsker den internasjonale innsatsen velkommen.

– Verdenssamfunnet har et ansvar for å nedkjempe ISIL, fremholder han om gruppen, som han mener utgjør en trussel for hele verden.

– Dette er en gruppe terrorister som det ikke er noen sjanse for å finne noen politiske løsninger med.

Koordinering

Fogh Rasmussen sa på alliansens toppmøte i Wales forrige uke at NATO kan vurdere å bidra med blant annet koordinering av individuelle NATO-lands innsats om Irak ber om det.

Men NATO vurderer ikke noen ledende rolle i operasjonen, sa Fogh Rasmussen i en tale i Brussel mandag.

– Så langt har vi ikke mottatt noen forespørsel om involvering fra NATO, sa han.

Russisk kritikk av vestlig inngripen avviser han fra en «legmanns» synspunkt.

– ISIL begår forferdelige ugjerninger, sier han og kaller angrepene på religiøse og etniske minoriteter noe «nær folkemord».

– Dette gir etter min mening en slik militæroperasjon legitimitet innenfor prinsippene i FN-charteret, sier han.

Ny kamp

Den avtroppende generalsekretæren understreker at frihet og demokrati ikke kan tas for gitt, og at NATO-landene har verdier alliansen må være beredt til å forsvare.

I en tid der Ukraina-krisen har fått medlemsland til å konsentrere seg om nærområdene, ønsker Fogh Rasmussen også å «styrke engasjementet i verdenssikkerheten».

– Vi må være villige og i stand til å bruke både myk og hard makt for å beskytte og fremme verdiene våre, sier Fogh Rasmussen.

– Vi står i frontlinjen i en ny kamp – en ny kamp mellom toleranse og fanatisme, mellom demokrati og totalitarisme, mellom åpne og lukkede samfunn. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.