I en timeslang pressekonferanse i FN-bygningen torsdag ettermiddag, gikk Russlands utenriksminister til kraftig motangrep mot USA.

Amerikanske myndigheter har det siste døgnet anklaget Russland for å angripe CIA-støttede opprørere i Syria og helle bensin på bålet.

Russlands utenriksminister hevder at Russland og vestlige land har samme mål i det borgerkrigherjede landet hvor Den islamske staten (IS) griper stadig større landområder.

-Vi vil bekjempe terroristene. Vi handler i overenstemmelse med internasjonal rett, sa Lavrov.

USA vil fjerne Syrias president Bashar al-Assad, men Russland mener han kan bli sittende inntil videre, selv om målet er «utvilsomt» et politisk skifte på sikt.

-Vil IS forsvinne hvis Assad fjernes? Det er ikke et seriøst forslag. Er Irak et tryggere sted etter Saddam? Er Libya et bedre sted etter at Ghadaffi ble myrdet? Nå er det Assad som skal demoniseres, sa Lavrov foran en smekkfull konferansesal.

- Målet er terroristene

Russland regner Isis, al Nusra og andre terroristgrupper i Syria som legitime mål. Free Syrian Army regnes ikke som en terroristorganisasjon, sa Lavrov.

-Man må samarbeide med alle styrker. Målet er terroristene. Vi støtter ikke noen, sa Lavrov.

-Dere har angrepet grupper som støttes av CIA. Er dette terroristgrupper?

-Du fremstiller dette som et faktum. Vet du noe jeg ikke gjør? svarte Lavrov til en reporter fra BBC.

-Det har blitt rapportert av flere kilder på bakken.

-Det er mye som er blitt rapportert fra bakken ... Vi angrep IS-kontrollerte depoter, våpen og poster på bakken, svarte Lavrov.

Russiske kampfly bombet torsdag mål i Syria for andre dag på rad.

Tilspisset tone

Heller ikke denne gangen var angrepene rettet mot IS-posisjoner, men mot opprørsgrupper som slåss mot president Bashar al-Assad, skriver internasjonale medier.

Angrepene skjerper den allerede anspente tonen mellom Russland og USA, som i flere år har støttet opprørsgrupper som kan fjerne Assad fra makten.

-Dette er å helle bensin på bålet, sa USAs forsvarsminister Ash Carter onsdag kveld.

Amerikanske myndigheter hevder at flere av de russiske angrepene var rettet mot opprørere som støttes av CIA og andre vestlige etterretningsorganisasjoner.

Det amerikanske spionbyrået har siden 2013 støttet opprørere som kan styrte Assad-regimet. USA har ifølge New York Times brukt en halv milliard dollar på programmet.

Kerry bekymret

Utenriksminister John Kerry, som møtte Lavrov i FN onsdag ettermiddag, sa dette etter møtet:

-Jeg gjentok vår bekymring knyttet til de russiske målene, hva slags type mål det er snakk om og behovet for klarhet knyttet til dem. Det er en ting å angripe IS. Vi er åpenbart bekymret for at det ikke skjer, sa Kerry.

Lavrov fnøs da dette ble bragt opp under pressekonferansen.

-Koalisjonen forsøker å gjøre det samme som Russland. Likevel blir koalisjonens handlinger fremstilt som et forsøk på å finne en politisk løsning, mens Russland, som har samme mål, fremstilles som om vi samarbeider med regimet, sa Lavrov.

morten.bertelsen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.