Den ytterliggående islamistgruppa IS erobret Iraks nest største by Mosul i juni 2014 og tok kontroll over den store dammen nord for byen to måneder senere.

Irakiske regjeringsstyrker greide ved hjelp av amerikansk flystøtte å gjenerobre dammen et par uker senere, men den spente situasjonen i området har resultert i mangelfullt vedlikehold siden.

Frykten er nå at enten dette, eller en sabotasjeaksjon fra IS, skal få den over 100 meter høye og 3,4 kilometer lange demningen til å bryte sammen.

Irakiske myndigheter har forsøkt å tone ned faren, men USA ber nå amerikanske statsborgere i landet om å forberede seg på et katastrofe-scenario nedover langs elva Tigris.

Dersom demningen blir sprengt, vil Mosul by i løpet av et par timer bli satt under over 20 meter vann, mens byer som Tikrit, Samarra og Bagdad får mellom 24 og 72 timer på seg før de store vannmassene treffer.

– Vi har ingen spesifikke opplysninger som indikerer når et slikt dambrudd kan komme til å skje, men for sikkerhets skyld vil vi få understreke at en rask evakuering da vil være den mest effektive måten å redde hundretusenvis av liv på, heter det i advarselen til amerikanske statsborgere i Irak.

Iraks statsminister Haider al-Abadi betegnet i helgen risikoen for et dambrudd som «ekstremt liten».

 

Les også: Mener 3D-printere truer oljeetterspørselen like mye som elektriske biler

NHH får bank på toppsjef-liste

Makroøkonom: Kina tør ikke å tillate en fullstendig valutakollaps

 

Se DNtv:

Slakter velger billig-kjøttdeig:

Slakter velger billig-kjøttdeig
Han dytter ut 90.000 kjøttdeigpakker i døgnet. Inge Fatland ser ingen grunn til å kjøpe merkevare-kjøttdeig fremfor billigkjøttdeig.
00:50
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.