USAs president Barack Obama sier at ekstremistgruppen Den islamske staten (ISIL) har rykket fram raskere enn ventet i Irak.

- Jeg tror ikke vi vil løse dette problemet på få uker. Det vil ta tid, sa Obama på en pressekonferanse i Washington lørdag kveld.

Kort tid etter bombet amerikanske kampfly og droner flere pansrede kjøretøy som skal ha tilhørt ISIL nord i Irak, ifølge den amerikanske sentralkommandoen.

Ingen tidsramme

Esktemistgruppa ISIL har de siste månedene rykket brutalt fram og tatt kontroll over store områder i både Syria og Irak. Obama åpnet denne uken for amerikanske luftangrep mot militante islamister fra ISIL.

USA har ikke satt en tidsramme for sine nye operasjoner i Irak. Det er en politisk utfordring for presidenten som gikk til valg på å få amerikanske tropper ut av Irak etter en krig han selv har kalt "en dum krig". De siste amerikanske troppene forlot Irak i desember 2011. Nå står Obama ovenfor en ny militær operasjon i landet og sier det blir et "langsiktig prosjekt", ifølge Reuters.

Ingen bakkestyrker

Presidenten har imidlertid understreket at ingen amerikanske bakkestyrker skal tilbake til landet, og at flystyrkene USA har satt inn kun har et svært begrenset oppdrag. De skal beskytte amerikansk personell i de kurdiske områdene nord i Irak, hvor også flere amerikanske oljeselskaper har baser. Obama begrunnet også valget med viktigheten av å unngå et folkemord mot religiøse minioriteter. ISIL har truet med å drepe alle som ikke konverterer til Islam.

Obama sa lørdag kveld at USA vil forstette å tilby militærhjelp og -rådgivning til irakiske regjeringstyrker og kurdiske styrker, men at det er avgjørende at Irak får på plass en samlingsregjering og samler landet for å kunne motstå ISILs offensiv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.