”Ran på høylys dag” er ingen dårlig beskrivelse av mobilprisene man hittil har blitt utsatt for på reise utenfor landets grenser. Men fra 1. juli i år ble det lagt tak på prisene for sms og mobilt internett i Europa – for nesten alle unntatt nordmenn.

Forsinkelsen koster oss dyrt.

- Vi har beregnet at det koster 3-400 millioner kroner for norske brukere hvis dette blir innført i mars 2010, ikke i juli 2009, sier Torstein Olsen, avdelingsdirektør i Post- og Teletilsynet til Dagensit.no.

Totalprisen kan bli enda høyere, for det er slett ikke sikkert dette blir løst innen mars. Men Olsen håper det er på plass før sommerferien.

- Mange venner seg til en måte å bruke mobildata, særlig iPhone-brukere. Så laster de ned forsiden på VG.no mens de er på reise, og får sjokk over regningen når de kommer hjem, sier Olsen, som kaller prisene på data i utlandet for "formidable".

Stoppes av finansproblemer
Reiselystne nordmenn skulle egentlig også nytt godt av lavere priser, men det kan ta tid. Norge må nemlig vente på godkjenning i EFTA, og våre partnere Island og Lichtenstein er ikke klare.

- Island har hatt et problem med at maksprisene er satt i euro og den islandske kronen har ikke vært stabil. Derfor må de ha spesielle vilkår. Dessuten må Lichtenstein vedta dette i parlamentet, og det er en lange prosess, sier Torstein Olsen.

Han viser til at de norske prodsedyrene er endret, slik at nye regler av denne typen kan implementeres ved forskriftsendring, og derfor ikke må innom Stortinget. Dette sparer tid, men det hjelper lite når de andre to landene i EFTA ikke er klare.

Dette går du glipp av
I sommer innførte EU makspriser på såkalt roaming for SMS og datatrafikk. Maksprisen per SMS ble satt til 0,11 euro pluss moms, mens grossistprisen på å laste ned data ikke kan overstige 1 euro i 2009, 0,8 euro i 2010 og 0,5 euro i 2011.

Disse prisene er langt under det man i dag betaler i Norge. Ved dagens kurser tilsvarer SMS-prisen 1,1 krone inkludert moms, mens både Telenor og Netcom fremdeles krever nesten fire ganger så mye, nemlig 3,99 kroner per sms sendt fra EU-land.

Dataprisene til Telenor er 40 kroner per megabyte utenom Norden, mens Netcom har varierende priser. Også her er prisen rundt fire ganger ”EU”-prisen, men i dette tilfellet gjelder pristaket i EU kun prisen man betaler til den utenlandske operatøren. Sluttprisen fra egen operatør kan bli høyere.

Det er dessuten verdt å merke seg at regningen også kan bli skyhøy hvis man betaler 10-15 kroner per MB, selv om det er vesentlig mindre enn i dag.

Kontrasten til prisen man betaler for samme tjeneste i Norge er enorm: Prisen har falt 99,8 prosent

Klart billigst
Disse pengene er det vel og merke ikke nødvendigvis Netcom og Telenor som stikker av med. De utenlandske netteierne tar store deler av fortjenesten. Spørsmålet er om Netcom og Telenor kunne gjort noe med dette - hvis de ville.

For noen har klart dette. Utfordreren Network Norway har allerede kuttet sine priser og selger mobilt internett i hele EU til 15 kroner per MB. En SMS sendt innen EU ksoter 0,95 kroner, en fjerdedel av prisen i EU. Dette kan de gjøre etter intensive bilaterale forhandlinger, ifølge Tom Guldberg, som er direktør for samfunnskontakt i selskapet.

- Dette gjelder også for taletelefoni, mener Guldberg.

Les også vår prøvekjøring av 4G: Rå kraft i nytt mobilnett (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.