– Det Abbas sa er at hvis ikke Israel etterlever de internasjonale avtalene som er inngått, så truer han med å overlate hele ansvaret for vestbredden til Israel. Det kan få store konsekvenser. Vi får se hvordan dette utvikler seg og hvordan Israel svarer. De første tilbakemeldingene fra Benjamin Netanyahu er veldig konfrontatoriske. Det er ikke noe tvil om at situasjonen mellom Israel og Palestina er mer alvorlig enn på lenge, sier Brende til NTB.

Brende tolker Abbas' utspill som resultat av frustrasjon.

– Det er en sterk frustrasjon fra Abbas side, og en trussel om at han ikke føler at han kan ta ansvaret for Palestina uten å ha reell innflytelse på styret og mulighetene til å skape vekst og utvikling. Han mener at han er bundet på hender og føtter. Jeg har forståelse for hans frustrasjon. Samtidig er det viktig at vi får en prosess på skinner igjen, sier Brende.

Utenriksministeren legger til at Abbas ønsker at Norge skal opprettholde arbeidet i giverlandsgruppen.

– Det vil jo kunne oppstå en annen situasjon hvis det blir slik at man i de nærmest ukene ser at hele ansvaret for Vestbredden blir gitt til Israel. Men jeg og Abbas har en avtale om at i det øyeblikket han ikke mener det er riktig at Norge skal drive dette arbeidet, så sier han ifra, uttaler Brende. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.