Våpenhvilen, som startet tirsdag morgen, er den lengste perioden uten kamphandlinger siden den israelske offensiven startet 8. juli. Den har det siste døgnet ført til lettelse blant innbyggerne på begge sider av konflikten, etter at nær en måned med kamper har krevd 1.875 palestinske liv, ifølge palestinske helsemyndigheter. 67 liv er gått tapt på israelsk side.

Palestinas utenriksminister Riyad al-Malki sier han forventer at den 72 timer lange våpenhvilen, som ble meglet fram med hjelp av egyptiske myndigheter, vil bli ytterligere forlenget.

Samtaler

Samtidig som våpenhvilen er inne i sitt andre døgn, pågår det mekling mellom partene i Egypts hovedstad Kairo hvor målet er å få partene til å bli enig om en varig våpenhvile.

I løpet av natten møtte en israelsk delegasjon egyptiske tjenestemenn, som vil formidle israelernes krav videre til den palestinske delegasjonen, opplyser palestinske kilder onsdag.

Palestinske tjenestemenn i Kairo sier at de vil svare på de israelske kravene gjennom egyptiske etterretningstjenestemenn. En høytstående tjenestemann i Hamas har imidlertid allerede avvist et israelsk krav om at militante personer på Gazastripen skal la seg avvæpne.

Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair og FNs koordinator for fredsprosessen i Midtøsten Robert Serry, skal etter planen møte egyptiske tjenestemenn senere onsdag.

Motstridende krav

De israelske og palestinske legasjonene kommer med motstridende, og det er ventet at forhandlingene vil bli vanskelige.

Palestinerne insisterer på at Israel må åpne grenseoverganger og stoppe sin åtte år lange blokade av Gazastripen, mens Israel vil at Gazastripen skal bli fullstendig demilitarisert.

I et intervju med BBC fikk USAs utenriksminister John Kerry spørsmål om han støtter palestinernes krav om en opphevelse av blokaden.

– Det vi vil gjøre, er å støtte palestinerne i deres ønske om å forbedre livene sine, få mat inn, åpne overgangene, gjenoppbygge og å ha større frihet, svarte Kerry.

Han la til at dette også krevde et større ansvar overfor Israel, noe som betyr avskaffelse av raketter. Utenriksministeren mener dette bare vil kunne skje med en større og bredere tilnærming til tostatsløsningen, som vil føre til sikkerhet for Israel og «et bedre liv og større friheter for palestinerne».

Barn lekte i Gaza by

På den første dagen med våpenhvile i Gaza by lekte barn i gatene og noen butikker åpnet igjen for første gang på flere dager. Andre beboere dro hjem igjen kun for å finne absolutt ødeleggelse.

– Hva skal jeg si til min kone og mine barn? Jeg vil ikke at de skal se dette. De kommer til å bli gale, sa Khayri Hasan al-Masri etter å ha kommet tilbake til sitt ødelagte hjem i Beit Hanun nord på Gazastripen.

I det sørlige Israel var det lettelse, men skepsis.

– Jeg stoler aldri på Hamas, sa Orly Doron. Hun bor i en kibbutz nær grensen til Gazastripen som har blitt ramponert av rakettangrep.

– Vi har hatt tre eller fire våpenhviler gjennom denne krigen, og vi så alle sammen at de ikke ble overholdt, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.