– Israelske styrker vil i forkant av våpenhvilen bli omplassert til forsvarsposisjoner utenfor Gazastripen, og de forsvarsposisjonene vil vi holde, sa den israelske hærens talsmann Peter Lerner tirsdag morgen.

Israel og Hamas ble mandag kveld enige om våpenhvilen, som trådte i kraft klokken 7 norsk tid.

Forhandlinger

Spørsmålet er nå om partene faktisk lar våpnene ligge. Bare minutter før våpenhvilen trådte i kraft, ble det skutt flere raketter fra Gazastripen mot Israel. Samtidig bombet israelske fly flere mål i enklaven.

De egyptiske forhandlerne håper at 72 timer er nok tid til å få på plass en permanent våpenhvile.

– Vi er enige i å iverksette våpenhvilen. Dersom den blir fulgt, vil det ikke være nødvendig å ha israelske styrker på Gazastripen, sa en israelsk talsmann mandag kveld.

– Det vil komme flere delegasjoner til Kairo for å fortsette forhandlingene, opplyste samtidig en egyptisk talsmann.

Ødelagte tunneler

Mandag meldte det israelske forsvaret at de har ødelagt alle tunnelene de kjenner til fra Gazastripen og inn i Israel. Å ødelegge tunnelene, som kunne brukes av Hamas for å ta seg ubemerket inn i Israel, har vært ett av hovedmålene med Israels offensiv.

Men det at tunnelene er ødelagt, betyr ikke at kampen mot Hamas er over, advarte Israels statsminister Benjamin Netanyahu mandag:

– Etter at anti-tunneloperasjonen er ferdig, vil vi fortsette operasjonene i overensstemmelse med våre behov om sikkerhet for israelerne, sa Netanyahu.

Enorme ødeleggelser

Over 1.800 palestinere er drept og 9.320 såret siden starten på Israels offensiv 8. juli, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Israel har mistet 64 soldater og to sivile siden offensiven startet, og 1.520 soldater er lagt inn på sykehus. Også en thailandsk landbruksarbeider i Israel er drept.

De humanitære behovene på Gazastripen er enorme etter fire uker med israelske angrep. Gjenoppbyggingen på Gazastripen vil koste nærmere 40 milliarder kroner, ifølge palestinernes visestatsminister Mohammed Mustafa.

Ifølge FN-organet OCHA er 475.000 mennesker internt fordrevet på Gazastripen. Minst tolv sykehus er ødelagt, og fem av dem er stengt. Nesten 900 hus er helt eller i stor grad ødelagt, ifølge OCHA.

Støtter våpenhvilen

Myndighetene i USA gleder seg over våpenhvilen på Gazastripen, men mener Hamas har hovedansvaret for at den overholdes.

– Dette er en virkelig mulighet, sier USAs viserådgiver for nasjonal sikkerhet Tony Blinken til TV-stasjonen CNN. Han uttrykker sterk støtte til våpenhvilen som etter planen skal begynne tirsdag morgen og vare i tre dager.

Han mener det først og fremst er medlemmene av den islamistiske Hamas-bevegelsen, som i praksis har makten på Gazastripen, som må vise at de akter å overholde våpenhvilen.

Ble brutt

En ensidig våpenhvile som Israel innførte mandag morgen, ble brutt flere ganger i løpet av kort tid.

Tre mennesker, blant dem en ni år gammel jente, ble drept i det som etter alt å dømme var et israelsk angrep som rammet en flyktningleir i Gaza by. Samtidig skjøt væpnede palestinske grupper en rekke raketter mot Israel.

Både Israel og Hamas har lovet å overholde den nye våpenhvilen som er forhandlet fram med hjelp fra regjeringen i Egypt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.