Amnesty-rapporten «Black Friday» er basert på flere hundre videoer, bilder og satellittfoto av boligområdet Rafah sør på Gazastripen, som er kryssjekket med øyenvitnebeskrivelser, opplyser Amnesty International.

– Gjennom å angripe ambulanser og ramme sykehus i nærheten viste den israelske hæren en skamløst likegyldig holding til folkeretten. Å angripe sykehus og helsearbeidere er ensbetydende med krigsforbrytelser, sier Philip Luther, sjef for Midtøsten og Nord-Afrika ved Amnesty International.

Israels ambassadør i Norge, Raphael Schultz, avviser rapportens konklusjoner, som han beskriver som «del av en antiisraelsk kampanje, forkledd som menneskerettighetsaktivisme».

– Det er hinsides all fornuft å si at Israel systematisk begår krigsforbrytelser. Israel spiller etter internasjonale regler, og gjør langt mer enn andre lands styrker for å forhindre sivile tap, sier Schultz til NTB.

Våpenhvilen brutt

Undersøkelsen tar for seg de fire dagene etter at Israel og Hamas ble enige om at en våpenhvile skulle tre i kraft 1. august. Enigheten førte til at mange palestinere vendte tilbake til sine hjem i Rafah, i den tro at de var trygge, ifølge rapporten.

Om morgenen den 1. august, like etter at våpenhvilen trådte i kraft, var soldaten Hadar Goldin (23) sammen med to andre soldater øst for Rafah for å ødelegge en av Hamas' tunneler da en selvmordsbomber og to andre væpnede palestinere kom ut av tunnelen. To av soldatene ble drept, men Goldin forsvant, noe som fikk det israelske militæret til å anta at han var blitt bortført. De iverksatte umiddelbart en militæroperasjon som svar på hendelsen.

Dagen etter, den 2. august, ble Goldin funnet drept i tunnelen. Det var usikkert om han ble drept samtidig med de to andre soldatene og deretter fraktet inn i tunnelen, eller om han ble drept senere inne i tunnelen.

Militæroperasjonen fortsatte i ytterligere to døgn. I løpet av de fire dagene drepte israelske styrker minst 135 palestinske sivile, inkludert 75 barn, ifølge rapporten.

– Sammensurium

Ifølge Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage har folkeretten blitt satt til side både av Hamas, som gjemmer våpen blant sivile, og Israel, under hver krig i Gaza.

– Gazastripen er et sammensurium av sivile og militære mål. Men det er noe som kalles krigens proporsjonalitet, som handler om hvordan man svarer, og Israels tap er mikroskopiske sammenlignet med palestinernes, sier Waage til NTB.

Ifølge FN ble 2.100 palestinere, de fleste sivile, og 73 israelere, de fleste av dem soldater, drept. En israelsk rapport har hevdet at en stor andel av palestinerne som mistet livet, var militante.

En tidligere Amnesty-rapport, som omhandlet et større tidsrom, viste at Hamas brukte konflikten med Israel som påskudd for å skremme egen befolkning og kvitte seg med politiske motstandere gjennom henrettelser.

Les også:

Standard & Poor's: Advarer Brasil mot søppelstatus  

Saipem tar gigantnedskrivninger og kutter 8.800 stillinger  

Se DNtv: Skodas salgsdirektør Werner Eichhorn har en plan.

Vil bygge ny SUV
Skodas salgsdirektør Werner Eichhorn har en plan for å selge 1,5 millioner biler årlig.
00:46
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.