Mange former for svindel mot norske bankkunder synker, viser Finanstilsynets Risiko- og sårbarhetsanalyse, som måler bankenes tap. Men ett område skiller seg kraftig ut. Svindel i forbindelse med netthandel økte med 46 prosent til 52 millioner kroner i 2013, og 11.600 kunder ble rammet.

- Mange nettbutikker aksepterer reduserte krav til sikkerhet for ikke å miste handelsvolum, sier seksjonssjef i Finanstilsynet, Frank Robert Berg.

Tap på sikkerhet

I Norge er dette en velkjent problemstilling. Bankenes netthandelsløsning har ifølge en rekke netthandelsaktører vært så kronglete at kundene forsvinner i hopetall når de skal betale. Noen rapporterer frafall helt oppe i 40 prosent. Dermed har mange gått over til alternative betalingsmåter, og noen har bevisst valgt å påta seg risiko for tap i svindel, fordi tap av kunder svir mer. Bankene jobber på spreng for å gjøre sikre løsninger enklere.

- En av grunnene til økningen kan være at forsvaret er så bra på de andre betalingstjenestene, og at svindlerne velger å angripe der forsvaret er dårligst, sier Berg.

Les også:  Bank-Norge blir akterutseilt

Tap ved bruk av betalingskort

(tall i  millioner kroner)

Kilde: Finanstilsynet

Lette bytter

Han forteller at svindlerne velger de nettbutikkene som krever minst sikkerhet i betalingsleddet. Dermed er det ikke sikkert det hjelper å sikre norske nettbutikker, så lenge svindlerne kan finne dårligere sikrede butikker i utlandet. Finanstilsynet har ikke oversikt over hvor stor del av netthandelssvindelen som skjer i utenlandske butikker.

- Det kan være man må nekte å akseptere handel på nettsteder med lav sikkerhet, sier Berg.

I dag er det kun norske nettsider som bruker norske bankers sikkerhetsløsninger, og utenlandske nettsteder krever typisk bare kortnummer, utløpsdato og koden på baksiden av kortet for å handle.  Berg innrømmer at det ikke er enkelt å tette hullene.

Massiv hacking

Lav sikkerhet i nettbutikkene er trolig ikke den eneste grunnen til økningen i fjor. Det siste året har nemlig svindlerne fått rikelig tilgang på kortdetaljer som kan brukes til netthandlessvindel, etter en rekke store tyverier av kortinformasjon.

- Vi vet det har vært lekkasjer på store sentraler som samler kortinformasjon både i Spania, USA og Irland, sier Berg.

I USA ble flere store kjeder hacket mot slutten av året, og fra Target alene ble det stjålet kredittkortinformasjon fra 40 millioner kunder. Liknende hendelser har skjedd i andre land. En del av disse kortene er norske, og misbruk av slik informasjon har sannsynligvis økt netthandelssvindelen mot norske kunder, mener Finanstilsynet.

Tap i nettbanken er en av de gode nyhetene det siste året. Etter en dobling i 2012 falt de kraftig fra 8,4 til 2,6 millioner kroner i 2013.

- Det er en sterk nedgang. Bankene har vært flinke til å bygge forsvar. De har ikke bare én, men  20-30 typer forsvar, sier han.

Les også: - Det finnes mange måter å stjele pinkoden din på

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.