Erkjennelsen og frykten sprer seg nå i de store it-selskapene i Silicon Valley i California. Ledende selskaper som Google og Facebook innser nå at de ikke har tatt på alvor den verdensomspennende bekymringen for datasikkerhet og privatliv på nettet.

På toppen av dette kommer overvåkingsskandaler som den varsleren Edward Snowden avslørte. Her kom det frem at amerikanske myndigheter i samarbeid med ledende amerikanske it-selskaper systematisk overvåker både datatrafikk og telefonsamtaler verden over.

Den kjente it-gründeren Peter Thiel, som nå er direktør i Facebook, sier til avisen Financial Times at it-miljøet i Silicon Valley har vært spesielt lite følsom for misnøyen og mistroen som har bygget seg opp, særlig i Europa.

- Dette er ekstremt viktig, og Silicon Valley undervurderer det grovt, sier Thiel.

Søkeselskapet Google, som er i en bitter strid med Europakommisjonen for mulige brudd på europeisk konkurranselovgivning, innrømmer da også delvis å ha tatt for lett på saken. Spesielt etter at selskapet sist uke ble dømt i EU.

- Jeg ble overrasket, sier Google-sjef Erik Schmidt, om de negative strømningene mot de amerikanske it-gigantene.

Han sier det er lett å beskylde it-selskapene for å ta for lett på problemstillinger rundt datasikkerhet, id-tyveri og personvern, men han avviser at dette er saker bransjen tar lett på.

Thiel i Facebook går også langt i å slå fast at europeere er mer følsomme enn amerikanerne.

- Vi mener absolutt ikke at alt passer for alle. Facebook ønsker å ta mer hensyn til lokale bekymringer, sier Thiel.

Marc Benioff, toppsjef for Salesforce.com, som er blant de store på business-til-businesstjenester, slår fast at amerikanske it-selskaper har "betalt en fryktelig pris" for å påtvinge kunder og forbrukere teknologi tilpasset USA.

Jim Breyer, it-investor og tidligere styremedlem i Facebook, maner til kursendring.

- Amerikanske myndigheter og teknologiselskaper må skjerpe seg skikkelig hvis de ønsker å gjenvinne verdens tillit, sier Breyer.

I bransjen er det nå en erkjennelse av at man har brukt all innsats og kapasitet i et kapprace for å utvikle nye produkter, på bekostning av sikkerheten.

Tapene for amerikanske it-selskapenr kan bli enorme hvis ikke problemene tas tak i. En rapport fra stiftelsen Information Technology and Innovation Foundation slår fast at tapene for Silicon Valley bare på avsløringene fra Edward Snowden vil bli på 22-45 milliarder dollar over de neste tre årene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.