Kanonen er fortsatt rettet mot den tidligere fienden.

– Der er Sverige, sier it-gründer Knut Johansen og peker i samme retningen som det gamle forsvarsproduktet.

Han står i festningsanlegget i Halden. Johansen er medgründeren og daglig leder av selskapet Esmart Systems som vokser i en lønnsom rakettfart med «big data», kunstig intelligens og overvåkning av strømnettet med droner og smarte strømmålere.

Johansen er it-ingeniøren som kom til Halden i 1988 som avdelingsleder i Institutt for Energiteknikk og som noen år senere erobret kraftmarkedet med etablering av selskaper som utviklet handelssystemer for energiselskapene.

Han er også interessert i historie.

– Hadde det ikke vært for denne festningen hadde vi snakket svensk i dag, sier Johansen.

Erobrer festningen

Fredriksten festning er en stor turistattraksjon med mellom 250.000 og 300.000 besøkende hvert år. For svensker er festningen spesiell.

For 300 år siden ledet svenskekongen Karl XII et mislykket angrep på festningen. I sitt andre forsøk på å ta festningen gikk det enda verre. 11. desember 1718 ble han drept av en kule ved festningsanlegget.

Nå har Johansen erobret deler av festningen med investeringer i hotell og en gourmetrestaurant.

– Utgangspunktet mitt er engasjement for Halden. Det er en liten by som har noen fine attraksjoner på nasjonalt nivå som Fredriksten Festning, sier Johansen.

«Pløyet inn i noe»

It-gründeren har gjennom årenes løp tjent godt på vekstselskaper. Johansen ledet og etablerte selskapet Hande-El Skandinavia på midten av 1990-tallet som utviklet programvare for kraftbørsen i USA og den nordiske kraftbørsen Nord Pool.

– Utsikt mot EU, sier Knut Johansen og peker på at sengen i hotellrommet er vendt mot vinduet.
– Utsikt mot EU, sier Knut Johansen og peker på at sengen i hotellrommet er vendt mot vinduet.
– Vi solgte selskapet for rundt 170 millioner kroner, sier Johansen som eide 30 prosent av aksjene.

I dag eies virksomheten av Nasdaq OMX.

Senere etablerte Johansen programvareselskapet Navita Systems, som lagde systemer for kraftbørsene og energiselskapene i Europa og USA. Det selskapet ble solgt i 2012. Felles for dem begge var at de hadde en sterk vekst.

Selv anslår Johansen at han har innkassert rundt 100 millioner kroner på aksjesalg av selskaper han har vært med på å etablere.

– De pengene er i hovedsak reinvestert i it-relatert virksomhet, men også i prosjektene på festningen.

En del av pengene er også brukt til etableringen av Esmart Systems. Det nye selskapet han bygger opp har tjent penger fra første driftsår og vil etter alle solemerker bli gaselle i neste år med en vekst på flere hundre prosent.

Esmart Systems hadde i 2013 en omsetning på 7,5 millioner og 40 millioner kroner i 2015 og har et samlet driftsresultat i perioden på 13 millioner.

Den gamle kasernen på Fredriksten Festning er blitt omgjort til Fredriksten Hotell.– Totalt er det investert cirka 50 millioner kroner i hotellet, hvorav egne midler utgjør omtrent 15 millioner kroner, sier Knut Johansen.
Den gamle kasernen på Fredriksten Festning er blitt omgjort til Fredriksten Hotell.– Totalt er det investert cirka 50 millioner kroner i hotellet, hvorav egne midler utgjør omtrent 15 millioner kroner, sier Knut Johansen.
– Vi har allerede passert fjorårets omsetning.

– Blir det en dobling?

– Nei, ikke så mye, sier Johansen som antyder en omsetning på rundt 60 millioner kroner.

Det vil i så fall gi en omsetningsvekst på 700 prosent ved neste års gaselle-kåring for perioden 2013 til og med 2016.

«Har gjort alle feil»

Johansen understreker at hans erfaring som gründer ikke er helt «prikkfri».

I denne gamle bygningen på festningen har Knut Johansen sikret driften av restauranten Curtisen.
I denne gamle bygningen på festningen har Knut Johansen sikret driften av restauranten Curtisen.
– Jeg og mine medgründere har gjort alle de feil man kan gjøre. Vi har eksempelvis underestimert kompleksiteten av leveranser. Har ikke hatt en god nok finansiell plattform, og slitt med likviditeten. Det viktigste vi har lært, er at det som teller aller mest, er de ansatte. Det er de som skaper verdien. Men det hjelper ikke å være supergod dersom man ikke klarer å være lagspiller.

– Du har solgt andre selskaper med god fortjeneste. Vil du gjøre det samme med Esmart Systems også?

– Dette er jeg motivert for å være med på lenge. Man får etterhvert noen refleksjoner hva man skal gjøre resten av livet. For egen del er det viktig å skape noe foruten å ha en familie. Det å sitte hjemme å holde kona i hånden, er hverken bra for kona eller meg. Vi har aktiviteter sammen og hver for oss.

Eier inventaret

Johansen har gjennom selskapet Fredriksten Hotell bygd opp den gamle kasernen til et hotell. Bygningen ble påbegynt i 1939 etter tegninger av den kjente norske arkitekten Arnstein Arneberg. I 1940 fullførte den tyske okkupasjonsmakten byggingen.

Etter krigen har kasernen blitt brukt til utdannelse innen Forsvaret. I 2013 inngikk Johansens selskap Fredriksten Hotell en samarbeidsavtale med Forsvarsbygg.

På veggene i hotellet står det om historisk slag, begivenheter ved festningen og viktige personer.
På veggene i hotellet står det om historisk slag, begivenheter ved festningen og viktige personer.
– Totalt er det investert cirka 50 millioner kroner i hotellet, hvorav egne midler utgjør omtrent 15 millioner kroner. Det er inventaret i hotellet jeg eier, sier Johansen, mens han tar oss med på en hotell-guide.

I tredje etasje låser han opp døren til et hotellrom. På veggen står det om et historisk slag ved festningen.

– Alle vår 69 hotellrom har en egen historisk fortelling på veggen, sier Johansen og peker på at sengen ligger rett mot vinduet.

– Utsikt mot EU, sier Johansen og smiler.

– Men hvorfor bruker du penger på hotell?

– Utgangspunktet har vært å komplettere infrastrukturen.

– Det vil si?

– Når vi får bedriftsbesøk fra utlandet så overnatter de på festningen som fremstår som en unik nasjonal perle. Vi får alltid gode tilbakemeldinger av gjestene. Du kan jo bare sjekke gjestenes anmeldelser på Booking.com. Vi får nesten full skår.

– Men er det lønnsomt?

– Hotellet har vært en stor investering, og det tar tid å gjøre det kjent i markedet, sier Johansen og legger til at hotellsjefen gjør en suveren jobb og leverer gode resultater og at hotellet nærmer seg break-even.

«Kanskje litt inhabil»

It-gründeren kan også tilby forretningsreisende og andre et restaurantbesøk på festningen. Johansen er medeier i Curtisen som har lokaler i et gammelt bygg på området.

– Det er en gourmetrestaurant. Den vil jeg sterk anbefale. Nå er kanskje jeg litt inhabil da.

Johansen forteller flere historier om festningen som ble nedlagt og nedrustet etter unionsoppløsningen med Sverige i 1905.

– I Halden sier vi om Fredriksten festning: «ofte beleiret, men aldri beseiret». Det er et visdomsord man kan bruke i næringslivet også, sier Johansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.