De siste fem årene har aksjekursen på it-selskapet Opera Software økt med over 380 prosent. I hele denne perioden har Lars Boilesen vært toppsjef i selskapet.

Nå høster Boilesen for andre gang på ett år selskapets opptur på Oslo Børs. Han har tilsammen sikret seg en opsjonsgevinst på nesten 50 millioner og kan få over 20 millioner mer.

– Det er en god gevinst. Dette er opsjoner jeg fikk tildelt for fem år siden da jeg tiltrådde som administrerende direktør, sier Boilesen.

«Har ikke peiling»

Mandag solgte han 400.000 opsjoner til kurs 18,90 kroner per aksje. Sluttkursen på Opera-aksjen mandag var 90,85 kroner.

Det gir en opsjonsgevinst på nesten 30 millioner kroner.

For 51 uker siden solgte han opsjoner og fikk en gevinst på 18 millioner kroner.

– Opsjonene er bra julegratiale?

– Ja, det er jeg enig i.

– Men hva skal du bruke pengene til?

– Har ikke peiling, sier Boilesen.

«Satt igjen med 32 prosent»

Opera-sjefen understreker at hans opsjonsgevinst kommer også fellesskapet til gode.

– Opsjonsgevinsten ifjor satt jeg igjen med 32 prosent av beløpet. Totalt betaler jeg 68 prosent av opsjonsgevinsten. Det skyldes at alle ansatte som jobber i Norge også betaler arbeidsgiveravgiften selv.

– Hvorfor det?

– For at aksjonærene ikke skal få økte kostnader. Slik har vi gjort det siden 2007.

– Og nå høster du av ditt arbeid med Opera med salg av opsjoner?

– Det er hyggelig at det har vært en god aksjekursutvikling i Opera, men vi er mest opptatt av resultatene. Det er det som driver oss. Vi tror på det vi gjør. Aksjekursen er over tid er en god indikator.

Boilesen har ytterligere 300.000 opsjonere med samme innløsningskurs samt 120.000 bundne aksjer og 10.000 ordinære aksjer.

– Og når selger du neste gang?

– Når opsjonene utløper.

Kjøper i Sør-Afrika

Boilesen har snudd Opera Software til å bli mer enn et nettleser-selskap. Under hans ledelse har konsernet blant annet gått hardt inn i mobilreklame-markedet.

I sommer kjøpte selskapet AdColony for 75 millioner dollar (521 millioner kroner). Dersom inntjeningsmålene i de kommende år oppnås kan kjøpesummen bli på ytterligere 275 millioner dollar (1,9 milliarder kroner).

Igår kjøpte Opera nok et selskap.

– Vi kjøper selskapet AdVine – et mobilreklameselskap i Sør-Afrika. Det er et selskap med en håndfull ansatte. Jeg trodde det var derfor du ringte jeg, sier Boilesen som nå har kjøpt over ti selskaper etter at han overtok sjefsstolen i 2009.

Les også:

Mener DNB er verdens mest lønnsomme bank

Slik slår det nye skatteforslaget ut på din lommebok

Slik blir boligskatten  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.