Onsdag morgen presenterer det norske it-selskapet Opera Software resultatet for fjerde kvartal ifjor. Da er der også ventet at selskapet legger frem en stor nyhet.

Fredag pauset Oslo Børs all handel i Opera-aksjen. Dette skjedde etter et kurshopp i kjølvannet av at Arctic Securities varslet sine kunder om at det kinesiske it-selskapet Qihoo 360 ønsker å kjøpe Opera. Meglerhuset viste til en artikkel i en kinesisk avis.

Analytiker Christer Roth i DNB Markets vil ikke å spekulere i utfallet, men legger ikke skjul på spenningen stiger før onsdagens presentasjon.

- Nå venter vi spent på mer informasjon. Forhåpentligvis får vi fasiten i morgen, sier han til DN.

Flere mulige beilere

Opera skulle opprinnelig legge frem kvartalsrapporten tirsdag. Mandag kveld ble presentasjon utsatt.

Spekulasjonene har siden gått på at forhandlinger pågår for fullt, og det er blitt pekt på flere mulige interessenter.

Tidligere har nettgiganter som Google, Microsoft og Facebook i flere år vært trukket frem som potensielle beilere for det norske nettleserselskapet.

Gründer og tidligere toppsjef Jon von Tetzchner gikk lørdag ut i DN og uttalte:

- Man har prøvd å selge Opera siden jeg sluttet. Jeg er egentlig overrasket over at det har tatt så lang tid.

- Merkelig

Qihoo 360 har 5700 ansatte, hovedkontor på Cayman Island og er notert på New York-børsen.

Analytiker Karl-Johan Molnes i meglerhuset Norne understreker at han ikke aner hva som skjer i Opera, men viser til at det har gått rykter om kinesiske kjøpere lenge.

- Det er merkelig at det skjer akkurat nå, sier han og påpeker at den påståtte lekkasjen kommer samtidig som nyttårsfeiringen startet i Kina.

-  Når det først lekker, er det svært ubeleilig at det skjer den ene uken alle har fri. Det er det absolutt verst tenkelige tidspunkt hvis de er interessert i å kjøpe, sier han.

Videre mener analytikeren at en kinesisk kjøper er sannsynlig. Dette fordi Opera er store i såkalte «fremvoksende markeder».

- Det raser penger ut av Kina nå. De kjøper kjemikalieselskaper og dyre fotballspillere. Pengene sitter løst og det kan medføre at de er kjøpere – fordi alle andre trekker penger tilbake fra fremvoksende markeder, mener Molnes.

Samtidig advarer han om at interesse fra Kina ikke kan tas som sikkert tegn på kjøp.

-  Det har hendt en del ganger at kinesiske selskaper har trukket seg, sier han.

Vil ikke spekulere

Analytiker Christer Roth i DNB Markets understreker at alt foreløpig er usikkert.

- Før vi vet at det blir en transaksjon, er det for tidlig å konkludere, sier han.

Analytiker Håvard Nilsson i Carnegie er kort i sin kommentar:

- Jeg vil ikke spekulere.

Opera er det største gjenværende it-selskapet på Oslo Børs etter en lang rekke it-oppkjøp. Blant annet kjøpte Microsoft søkemotorselskapet Fast Search & Transfer og Cisco Systems videokonferanseselskapet Tandberg.

Etter svake resultater, varslet Opera i august ifjor at det hadde leid inn rådgivere for å vurdere strategiske henvendelser.

Ludvig Lorentzen as, Folketrygdfondet og Ferd as er de tre største aksjonærene i Opera. Verken Johan H. Andresen (Ferd) eller Ole Peter Lorentzen ønsket tirsdag å kommentere det mulige oppkjøpet overfor DN.

Les også:

– Det virker som om Hillary Clinton langt på vei har gitt opp å vinne  

SEB med ferske anslag: Dette er hovedrisikoen i norsk økonomi  

Se DNtv: Vil bli verdens beste hundekjører

 

Vil bli verdens beste hundekjører
16 hunder, 50 minusgrader og en ensom vei mot toppen. Amund Kokkvoll ofrer både venner og skolegang for å nå målet om å bli verdens beste hundekjører.
02:57 Min
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.