Utleveringsprosessen skal gjennom mange ledd i rettssystemet før den omstridte mullaen eventuelt kan utleveres, skriver Dagbladet. Forsvarer Brynjar Meling har allerede varslet at han vil ta saken «helt til topps». Likevel tror Gjermund Mathisen, Norges fremste ekspert på utleveringsrett, at det skal mye til for å nekte å utlevere Krekar til Italia.

– Hvor grundig retten skal vurdere bevisgrunnlaget, og hvor mye bevis som må legges fram, varierer fra sak til sak, og etter hvilken stat begjæringen kommer fra. Det kreves mer hvis saken kommer fra en stat vi ikke har et nært forhold til, sier Mathisen, som i 2009 leverte en doktorgrad om emnet. Han beskriver Norges forhold til Italia som relativt nært.

– Det er ikke umulig å nekte en utlevering dit, men det skal mye til. Det er blitt gjort for eksempel i saker med utlevering til land med dødsstraff. Men jeg vil tro at det skal mye til i denne saken, sier Mathisen.

Justisdepartementet sier til avisen at de «av hensyn til taushetsplikt» ikke kan kommentere prosessen. Brynjar Meling har ikke besvart Dagbladets henvendelser om denne saken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: TV 2: Krekar snakket om å sette fyr på Stortinget

 
Mulla Krekar varetektsfengslet i tre uker

Avviser anklagene om terrorplanlegging