Italia hentet 2,88 milliarder euro i en auksjon av treårige statsobligasjoner torsdag.

Renten landet må ut med for å låne i tre å ble 3,89 prosent, betydelig høyere enn forrige gang landet la ut treårsobligasjoner i markedet. Da var renten 2,76 prosent. Ifølge CNBC var dagens rente den høyeste siden tilsvarende auksjon i midten av januar i år.

Totalt hentet Italia nærmere fem milliarder euro i fire ulike obligasjonslån torsdag (se tabell til høyre). Også for lengre løpetider opplever landet at rentene stiger.

Dette er nok et tegn på at markedet nå frykter at landet skal få ytterligere problemer med å håndtere den enorme statsgjelden.

Nærmer seg krisenivåer
Utviklingen denne uken har vist at eurokrisen slett ikke er over. Og nå rettes oppmerksomheten mot Italia og Spania, eurosonens henholdsvis tredje og fjerde største økonomi.

I annenhåndsmarkedet har rentene på de to landenes statsgjeld steget kraftig. Rentene stiger igjen mot nivåene som tidligere har tvunget Hellas, Irland og Portugal til å søke om krisehjelp fra EU og IMF.

Og da Italia i en auksjon onsdag hentet inn penger i ett år var renten doblet sammenlignet med tilsvarende auksjon en måned tidligere. Dette var den første auksjon siden november ifjor med oppgang i renten.



«Lo spread»
Da krisen i Italia nådde et foreløpig toppunkt ifjor høst ble det nærmest en nasjonal besettelse å følge med på rentedifferansen mellom italienske og tyske statsobligasjoner med ti års løpetid.

Differansen, som av italienske aviser ble omtalt som «lo spread», viser hvor mye mer den italienske staten må betale for å låne enn den tyske, som er sett på som en av verdens mest kredittverdige låntagere.

Tirsdag steg spreaden mellom italienske og tyske statsobligasjoner med ti års løpetid til over 400 basispunkter for første gang siden tidlig i februar i år. Gårsdagens signaler fra Den europeiske sentralbanken ECB om at det kan bli aktuelt å starte opp igjen støttekjøpene av europeisk gjeld har sendt spreaden litt ned igjen.

På krisens toppunkt i november ifjor var spreaden på hele 570 basispunkter.

Billiglån ga pusterom
Renten på italiensk statsgjeld falt først kraftig etter at ECB i to omganger før og etter årsskiftet tilførte over 1000 milliarder euro i billige treårslån, såkalte LTRO-er, til over 800 europeiske banker.

Ordningen fra ECB gjorde det mulig for bankene å låne penger til en prosent rente, snu seg rundt og investere dem i egne lands statsobligasjoner med en langt høyere avkastning. Noe blant annet italienske og spanske banker har gjort i stort monn.

Nå ser det imidlertid ut til at effekten av billiglånene er i ferd med å dempes i markedet.

- Ideen om at LTRO-ene løste alt var rett og slett feil. For markedet var det en redningsline som ga litt pusterom, men det gjorde ingeting med de fundamentale forholdene, sier rentestrateg Nick Griffiths i Legal & General Investment Management til Financial Times.

Bærekraftig- enn så lenge
For tiden er Italias lånekostnader i gjennomsnitt på rundt fem prosent, ifølge Peter Shaffrik i Royal Bank of Scotland. Han sier til FT at lånekostnader på dette nivået over tid vil kunne være bærekraftig for landet.

Landet havner imidlertid i en umulig situasjon dersom den tynnslitte tilliten markedet har til landets til slutt forsvinner og landet fullstendig mister tilgangen til lånemarkedene.

Enn så lenge kan trolig den italienske staten stole på at italienske banker vil bruke billiglånene fra ECB til å kjøpe opp mer italiensk gjeld. Men de sitter ikke på en utømmelig kilde.

- I siste instans er markedet bare støttet opp av innenlandske banker og de er i ferd med å gå tom for penger, så rentespreadene kan bli drevet høyere og høyere, sier rentestrateg Nick Griffiths i Legal & General Investment Management til Financial Times.

Les mer.

Italia låner 11 milliarder euro

Frykten er tilbake

Spania sprer frykt

- Spania trenger ikke en redningspakke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.