Italiensk mafia har i en årrekke mottatt millioner av kroner fra EUs landbruksfond gjennom et hull i lovgivningen, viser en kjennelse fra revisjonsretten i Italia.

Italiensk lovgiving forbyr folk med kriminelt rulleblad å motta støtte fra fond, men dette gjelder ikke hvis mottakeren får tildelt mindre enn 1,12 millioner kroner.

Den manglende kontrollen av mottakernes kriminelle bakgrunn har ført til at domfelte forbrytere og andre mistenkte som er blitt overvåket av politiet, har vært i stand til å få store beløp utbetalt.

De siste 20 årene har det blitt gjennomført utbetalinger selv til fengslede mafiamedlemmer.

– Inntil for to måneder siden hadde vi ikke engang en liste over mafiamedlemmer å sjekke opp imot, sier Giancarlo Nanni, direktør for den italienske regjeringsorganet Agea, som står for fondets utbetalinger i landet.

De italienske dommerne krever nå at over 2 millioner euro blir betalt tilbake til staten.

En av dem som har nytt godt av fondet er Giuseppe Caruso fra Sicilia, som ble dømt for mafiakriminalitet i 1994.

Han har mottatt totalt 37.597 euro. En annen er Antonio Piromalli fra Ndrangheta-mafiaen i Sør-Italia. Han har blitt tildelt til sammen 25.720 euro for oliventrærne sine i 2005, 2008 og 2009. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.