­– Jeg synes det er viktig å få belyst moralen og etikken i dette, sier Grønneberg til DN.

Han reagerer kraftig på at private grunneiere har importert levende ender fra Sverige for å jakte på dem, slik DN skrev forrige uke.

Grønneberg, som nå er økologi- og naturforvaltningsstudent ved NMBU, har selv vært på jakt etter oppdrettsfugl.

«September 2014: Åtte finans­kollegaer stiller seg opp på rekke med hagler og lommene fulle av ammunisjon». Slik starter leserinnlegget til tidligere aksjemegler Skage Grønneberg (på side 26 i papirutgaven av Dagens Næringsliv, lørdag).

Les innlegget her: Andejakt provoserer dnPlus

Etter å ha lest om Leopold A. Løvenskiold og andre grunneiere som har importert ender for å jakte på dem, reagerer Grønneberg.

Leopold Løvenskiold, forvalter av 330.000 dekar skogeiendom, har til andejakten, som startet 21. august, importert 6000 ender til utvalgte vann på eiendommen nord for Skien. Ifølge Miljødirektoratet er importen ulovlig. I henhold til viltloven § 47 kreves tillatelse fra Miljødirektoratet for import av viltarter. Ingen har søkt om tillatelse til å importere ender.

«For mye sport»

Ifjor var Grønneberg og en gjeng finanskolleger ved et av Oslo meglerhus på eksklusiv jakt på et svensk gods.

«Skuddsalvene ljomer idet endene rømmer fra hunder og gårdsarbeidere og rett inn i sonen for tette haglebyger. Få timer senere har 50.000 norske kroner byttet hender og 100 døde og skadede oppdrettsender samles opp. Skrytebilde blir tatt før endene kastes i søppelsekker for destruksjon. Dette må feires på Stureplan» skriver han i dagens leserinnlegg.

Grønneberg presisere at jakten foregikk i privat regi, ikke som noen invitasjon fra et meglerhus.

Jaktformen provoserte ham.

– Jeg tror mange, spesielt unge jegere, ikke ser jakten i perspektiv, sier Skage Grønneberg, tidligere aksjemegler, nå økologi- og naturforvaltningsstudent ved NMBU.
– Jeg tror mange, spesielt unge jegere, ikke ser jakten i perspektiv, sier Skage Grønneberg, tidligere aksjemegler, nå økologi- og naturforvaltningsstudent ved NMBU.
– Jakt er slik jeg oppfatter det i ferd med å bli for mye sport, og det på en forkastelig måte. Jeg tror mange, spesielt unge jegere, ikke ser jakten i perspektiv, sier han.

I leserinnlegget skriver han at det er på grensen til absurd å forsvare å ta livet av dyr og fugler med underholdning og økonomisk gevinst som eneste hensikt.

Også dyrevernsorganisasjonen Noah har reagert og kunne fredag bekrefte at de politianmelder Løvenskiolds andeimport.

– Vi reagerer på at det har vært så enkelt å importere ville dyr som skal jaktes på. Her har det vært fritt frem, sier Siri Martinsen i dyrevernsorganisasjonen Noah til DN.

– Det er tydeligvis heller ikke noe regelverk knyttet til transport og håndtering av ville dyr til dette formålet, sier Martinsen.

Bygger på misforståelse

DN har vært i kontakt med Leopold A. Løvenskiold, som ikke ønsker å kommentere saken, men henviser videre til assisterende direktør i Norskog, Gaute Nøkleholm.

– Vi organiserer eiendommer, og noen av våre medlemmer driver med denne virksomheten. Nå har vi tatt direkte kontakt med Miljødirektoratet for et møte, sier Nøkleholm til DN.

Han mener saken bygger på en misforståelse, og at grunneierne har fulgt regelverket slik de er blitt fortalt.

– Men vi ønsker å avklare hvordan regelverket egentlig lyder. Det hele koker ned til hvem det faktisk er som kan gi den endelige tillatelsen, sier han.

Samtidig mener Nøkleholm at jaktformen bør aksepteres.

– Dette er en lovlig måte å drive jakt på, og det er vanlig ellers i verden. Hva er egentlig forskjellen på å sette ut ender og på å sette ut ørret i vann og elver, slik vi har gjort i Norge i lang tid?

Se også DNtv: Utsetting av ørret: -Ren forsøpling av naturen

 

Utsetting av ørret: – Ren forsøpling av naturen
Lars Nilssen, produsent av tv-programmet «På fisketur med Bård og Lars», mener utsettingen av ørret i norske vann har gått altfor langt.
02:57
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.