En kald og fuktig vår kombinert med en svært lav bestand av smågnagere er årsaken til den lave rypebestanden.

- Vi har aldri hatt en slik situasjon før. I enkeltområder har vi hatt det, men ikke så omfattende som vi ser nå, sier daglig leder Jan Borgnes i Norges Fjellstyresamband til NRK.

I løpet av august har det vært taksering av rype- og storfuglbestanden i 167 områder i til sammen 76 kommuner. Til sammen er det observert 15.400 ryper i løpet av denne perioden.

I Trøndelag stanser Meraker Brug jakten etter september måned, mens fjellstyrene i Lierne har vedtatt å stenge rypejakta fra 12. oktober. I Hedmark og Oppland har Os fjellstyre og fjellstyret i Øyer besluttet å stanse all jakt. I Buskerud har Øvre Numedal fjellstyre vedtatt å ikke åpne for småviltjakt i 2015.

Les også: Roper varsko om rypebestanden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.