Veterinærinstituttet har for første gang påvist den dødelige skydommen Chronic Wasting Disease (CWD) hos en norsk villrein. Sykdommen kan ikke overføres til mennesker.

Det er første gang CWD påvises i Europa, og det er også det første tilfellet hos rein på verdensbasis. Det skriver Veterinærinstituttet i en pressemelding.

Reinsimla som har fått påvist sykdommen døde i Nordfjella villreinområde i midten av mars. En hjerneprøve ble tatt som et ledd i overvåkingsprogrammet for CWD hos hjortedyr.

– Sykdommen er velkjent hos hjortedyr i Nord-Amerika. Etter grundige vurderinger av WHO er det er vist at CWD ikke overføres til mennesker, men alle dyr som får påvist CWD skal kasseres som et føre-var-prinsipp, sier Jorun Jarp, beredskapsansvarlig og avdelingsdirektør ved Veterinærinstituttet.

Sykdommen rammer nervesystemet hos hjortedyr, og forårsaker gradvis tap av nerveceller i hjernen.

I samarbeid med Mattilsynet vil Veterinærinstituttet komme med en vurdering av forholdsregler norske jegere burde ta.

Les også:
DN Direkte: Panama-avsløringene

DNB-styret har bedt Bjerke redegjøre om avsløringer

Enighet i hovedoppgjøret  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.