– Det er det eneste rette å gjøre. Vi kan ikke jakte rype i områdene som er hardest rammet, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog.

Jegere har på oppdrag fra Statskog vært ute i terrenget i august for å vurdere bestandene, og fasiten viser at det er et tilnærmet normalår fra Dovre til Saltfjellet. Men i resten av landet er rypebestanden nedslående.

Uten mus – få ryper

Etter tre år med bra med smågnagere, som betyr godt med mat til rovdyrene som mår og rev, er bildet i år stikk motsatt.

– Det har krasjet fullstendig. Det finnes nesten ikke mus lenger, og da må predatorene finne seg alternativ føde. Det går hardt ut over egg og rypekyllinger, sier Breisjøberget hos Statskog.

– I tillegg var det veldig dårlig vær under klekkingen i det meste av landet med både snø og kuldegrader mange steder. Det får konsekvenser for overlevelsen for kyllingene, sier han.

Jaktstart 10. september

– Vi kommer altså til å stenge noen store områder blant annet på Sørlandet og på Østlandet mot svenskegrensen der bestandene er svakest. Så er det samtidig slik at det er store variasjoner: Det finnes noen lommer i terrenget der været har vært bedre og der vi ser gode kyllingkull. Noen steder er det dermed bedre enn vi fryktet, sier han.

Også storfuglbestandene følger samme trend som for rype, ifølge Breisjøberget.

Høstens rype- og skogsfugljakt starter 10. september.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.