Mange øyne er rettet mot Janet Yellen onsdag. Det har lenge vært spekulert i at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve vil heve rentene ved sitt neste møte i midten av desember.

Onsdag taler Yellen til to viktige forsamlinger, og i forkant er manuset til talen publisert. Ifølge avisen The Wall Street Journal uttrykker Yellen tillit til den amerikanske økonomien før rentemøtet.

Nærmer seg målet

Hun forventer en beskjeden økonomisk vekst, fallende arbeidsledighet og en liten økning i inflasjonen i retning av målet på to prosent. Dette tas til inntekt for at hun er klar til å øke den kortsiktige renten senere denne måneden, skriver avisen.

Sentralbanken har tidligere uttalt at den vil øke rentene når den er passe trygg på at inflasjonen vil bevege seg mot to prosent og når arbeidsmarkedet viser ytterligere styrke.

Advarer

Yellen advarte onsdag om at en forsinkelse i rentehevingen kan ha negative effekter på økonomien.

- Om Fed forsinker normaliseringen av pengepolitikken for lenge kan man ende opp med et behov for å stramme inn relativt raskt for å hindre at man topper begge våre mål, sa Yellen og fortsatte:

- En slik brå innstramming kan være en risiko for finansmarkedet og muligens skyve økonomien inn i en resesjon. Samtidig; å holde federal funds-renten på sitt nåværende nivå altfor lenge kan motivere til overdreven risikotaging og således undergrave finansiell stabilitet, sa sentralbanksjefen ifølge avisen.

Frem til rentemøtet om knappe fjorten dager vil Federal Reserve få flere økonomiske data å forholde seg til. Fredag kommer blant annet en ny rapport om utviklingen i arbeidsmarkedet for november.

Futuremarkedet tror nå det er 75 prosents sannsynlighet for at renten økes med 0,25 prosent i midten av desember.  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.