Prisnivået på konsumvarer falt med 0,2 prosent fra desember til januar, viser Konsumprisindeksen som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem fredag.

På årsbasis var prisveksten 0,5 prosent, mens det var ventet en oppgang på 0,2 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Billige dameklær
Ifølge SSB var det tilbudspriser på klær og sko som i størst grad trakk prisveksten ned.

Klesprisene falt samlet med 9,3 prosent. Prisene falt på nesten alle typer klær, men det var klær til damer som falt mest.

Prisene på sko gikk ned med 6,4 prosent.

Januarsalg på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler førte til at denne varekategorien fikk et prisfall på 7,0 prosent.

Prisene på bøker falt med 8,2 prosent, mens audiovisuelt utstyr viste en prisnedgang på 1,8 prosent. Nedgang i pris ble også målt for blant annet feriereiser og flyreiser.

Lav strøm i desember, høy i januar
Mens det var billig strøm som presset prisene ned i desember, gjør energiprisene det motsatte i januar. Høyere energipriser bidro til å nedgangen i KPI i januar. Elektrisitetsprisene inkludert nettleie steg med 2,8 prosent fra desember til januar som følge av oppganger i både spotprisene og nettleien.

Viktig mål
Prisveksten er et svært viktig mål for Norges Bank. Sentralbanken har som oppgave å sikre en prisvekst som over tid er på rundt 2,5 prosent. For å isolere effektene fra avgiftsendringer og energipriser, som ofte varierer mye, ser sentralbanken gjerne på den underliggende utviklingen i prisveksten.

Konsumprisindeksen justert for energipriser og avgiftsendringer (KPI-JAE), ofte omtalt som kjerneinflasjonen, er et mål på den underliggende prisveksten.

Kjerneinflasjonen, KPI-JAE, steg 1,3 prosent i januar. Det var ventet at kjerneinflasjonen skulle i januar skulle vise en oppgang på 1,2 prosent i forhold til januar året før.

I Norges Banks siste pengepolitiske rapport anslås det en kjerneprisvekst på omtrent 1,4 prosent i januar.

Prisutviklingen i januar:

* Estimatene er innhentet av av TDN Finans.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.