Den japanske økonomien opplever nå den tregeste veksten på tre kvartaler.

Det støtter opp om frykten for at den globale gjeninnhentingen ebber ut, og gjør det svært vanskelig for den japanske statsministeren Naoto Kans forsøk på å redusere gjeldsnivået i landet - som er verdens største, skriver Bloomberg.

Ifølge estimater fra Bloomberg kommer BNP-veksten til å falle til 2,3 prosent i andre kvartal, ned fra fem prosent i første kvartal. Fasiten kommer 16. august.

I dag er Japans gjeld på 180 prosent av BNP, og er med det klart høyest blant de rike landene. Til sammenligning har Hellas en bruttogjeld på rundt 100 prosent av BNP, mens USAs statsgjeld er 80-85 prosent av BNP.

- Japan har hatt veldig mange år med svak økonomisk vekst, kombinert med en demografisk vekst som gjøre at utgiftene blir store. Man har en aldrende befolkning og en lav fertilitetsrate, det er en ekkel kombinsjon, sa seniorøkonom Bjørn Erik Orskaug til DN.no i mars.

Les også: Japansk gjeldsfelle

Effekten ebber ut
Mindre effekt av offentlig stimulanse stagger forbruket, samtidig som at den svake globale veksten legger en kjølig demper på landets eksport. Samtidig er yenen nå på sitt høyeste nivå på 15 år mot dollaren. Svakere vekst kan tvinge den japanske sentralbanken til å løsne opp i pengepolitikken for å stimulere økonomien og få slutt på deflasjonen.

Les også: Yen-rally på risikofrykt

Det vil gjøre det vanskeligere for myndighetene å redusere gjeldsnivået:

- På kort sikt kan Kan måtte skifte fokus over på vekst, dersom veksten er i ferd med å forsvinne, sier sjeføkonom Takahide Kiuchi i Nomura Securities til Bloomberg News.

- Gitt Japans stadig verre budsjettsituasjon, kan myndighetene synes det er vanskelig å bruke enda mer penger i stimulanse og presse sentralbanken til å gjøre sitt for å bedre økonomien, legger han til.

Må unngå uro
Kan sa i begynnelsen av august at forholdene i arbeidsmarkedet fortsatt var alvorlige, og at utsiktene til en global gjeninnhenting var usikre. Dermed må han nå vurdere ytterligere stimulanse. Han har imidlertid sagt at han vil legge lokk på salg av statsobligasjoner og offentlig forbruk de neste tre årene for å forhindre at landet kollapser økonomisk.

Mest sannsynlig kommer dermed ikke stimulasene til å være store, men heller fokusere på sikkerhetsnett i arbeidsmarkedet, blant annet gjennom å subsidiere bedriftene slik at de holder på de ansatte.

- Myndighetene må gjennomføre nye tiltak for å ikke skape uro når den eksisterende stimulansen utløper. Effekten av stimulansen som er gitt er i ferd med å ebbe ut, sier seniorøkonom Hiroshi Watanabe i Daiwa Institute of Research i Tokyo til Bloomberg.

Les også:

USA trenger hjelp

Yen-rally og dollar-ras (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.