Den japanske sentralbanken intervenerte torsdag morgen for første gang siden mars i valutamarkedene for å dempe kursoppgangen i yen mot dollar. Samtidig ble det varslet en kunngjøring torsdag ettermiddag lokal tid.

Bakgrunnen for intervensjonen er et ønske om å bevare en beskjeden vekst i en økonomi som har utviklet seg forbausende godt etter jordskjelvet og tsunamien i mars, men som nå synes å være truet av at eksporten undermineres av en stadig sterkere japansk valuta, skriver Wall Street Journal.

Sentralbanken kunngjorde at den torsdag avslutter et møte som egentlig skulle ha vart til fredag, og at den vil komme med en kunngjøring etter møtet.

- Koordinert
Ifølge avisen tyder dette på at sentralbanken koordinerer med det japanske finansdepartementet for å unngå at yen stiger til den etterkrigs kursrekorden den har flørtet med de seneste dagene.

Det har vært ventet at sentralbanken denne uken ville komme med tiltak for å tilføre mer likviditet i økonomien, ved tilbakekjøp av obligasjoner og andre plasseringer.

Tiltaket i Tokyo kom en dag etter at den sveitsiske sentralbanken overrasket markedet ved å redusere styringsrenten til nær null og ved å varsle milliarder av franc inn i markedet for å dempe en voldsom pengestrøm inn i landet fra investorer som søker tilflukt i franc, skriver avisen.

- ”Overdreven" yen-oppgang
Japans finansminister Yoshiko Noda sier at intervensjonen skjer for å motvirke det han kalte ”ensidig”, ”overdreven”, og spekulasjonsdreven yen-oppgang.

Ifølge Bloomberg News beskrev Noda intervensjonen som unilateral.

Yen ble svekket mot alle sine viktigste handelsvalutaer etter intervensjonen, og som følge av forventninger om at den japanske sentralbanken vil gjøre som den sveitsiske, og vedta lettelser i pengepolitikken på torsdagens møte, skriver nyhetsbyrået.

Torsdag var yen svekket til 79,15 mot dollar, mot 77,06 i New York onsdag kveld.

-Intervensjon vil være mer effektiv hvis den kommer sammen med pengepolitiske lettelser. Jeg vil ikke si at intervensjon er vellykket før yen svekkes til over 80 mot dollar, sier Kazuo Kitazawa, Tokyo-basert sjef for renter og valuta i Credit Suisse, til Bloomberg News.

- Ikke vellykket på lengre sikt
Richard Grace, sjef for valutastrategi og internasjonal økonomi i Commonwealth Bank of Australia i Sydney, sier til nyhetsbyrået at Japans intervensjon vil kunne være vellykket for en kort stund, men at han ikke tror dette vil være tilfellet på lengre sikt.

-Så snart de trekker seg ut av markedet, vil vi sannsynligvis se dollar-yen komme tilbake igjen. Det vil trolig være enklere å forsvare et bestemt kursnivå, men vi er ikke sikre på hvor dette nivået et. Det kan være noe nær 79, eller et bånd mellom 77 og 79 yen pr dollar, sier Grace.

Torsdagens tiltak er tredje gang Japan har intervenert etter en seks år lang hands-off-periode som tok slutt i september 2010.

I mars solgte sentralbanken 692,5 milliarder yen, eller 8,8 milliarder dollar, i markedet, etter anmodning fra finansdepartementet, som ledd i en koordinert plan med G7 for å forhindre en kraftig kursoppgang i yen etter jordskjelvet og tsunamien.

Les også: Dollarindeks viser styrke


Sveits vil stoppe franc-oppgangen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.