Japan kan komme til å kansellere kjøpet av jagerflyet F-35 om prisen går opp, sa forsvarsminister Naoki Tanaka onsdag.

Japan har tidligere advart USA mot å øke prisen på jagerflyet, men det er første gang Tanaka selv nevner muligheten for å kansellere ordren offentlig.

Pentagon bekreftet i februar at de vil utsette kjøpet av 179 eksemplarer av jagerflyet de neste fem årene for å spare penger. Det vil imidlertid føre til at prisen på hvert enkelt fly stiger.

Japan har planer om å kjøpe 42 fly, hvorav de første fire skal leveres innen 2017 til en pris av 680 millioner kroner per stykk. F-35 ble valgt i desember i fjor over Boeings F/A-18 og Eurofighter Typhoon.

Tanaka sier at om Lockheed Martin ikke kan oppfylle det de har lovet når kontrakten for de første fire skal undertegnes, vil Japan vurdere å kansellere kontrakten og starte en ny prosess.

Stadige utsettelser og tekniske problemer, i tillegg til et stadig større behov for å spare penger, har ført til at flere av kjøperne av flyet har revurdert sine planer.

Les også: Canada vurderer kutt i F-35-flåten

Eide vil ha sammenslutning av F-35-kjøpere


<b>Barth Eide tror på kampfly-levering i 2018</b>

Britene er bekymret over kampflyprogrammets skjebne


<b>En halv milliard i F-35-kontrakter har forduftet</b>

<b>Gjeldskrise kan gjøre F-35 enda dyrere</b>

Australia vurderer å droppe F-35

<b>Vraker ekstramotor til F-35 </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.