De siste fem årene har befolkningen falt 0,7 prosent, til 127,1 millioner innbyggere.

Nedgangen fra 2010 til 2015 er på nøyaktig 947.345 mennesker, omtrent like mange som det bor mennesker i San Francisco, viser den offisielle statistikken.

Det er første gang siden den første folketellingen i 1920 at det er nedgang i folketallet, påpeker regjeringen.

– Dette er landets naturlige nedgang i folketallet. Antall dødsfall overstiger nå antall fødte. Nedgangen er på rundt 200.000 hvert år. Antall ikke-japanske innbyggere har økt, men den naturlige nedgangen i befolkningen er likevel større enn økningen av folk som flytter til landet, heter det i en uttalelse fra det japanske innenriksdepartementet, gjengitt av nyhetsbyrået DPA.

Nedgangen har ikke kommet uventet. Hvert år har myndighetene lagt fram prognoser som viser at dette ville skje, men det er første gang at statistikken nå bekrefter utviklingen.

Færre barn

Japan står overfor en stor demografisk endring som følge av fallende fødselstall og raskt voksende andel av eldre.

Ifølge myndighetene er det ventet at 40 prosent av befolkningen vil være over 65 år innen 2060. Beregninger fra FN viser at Japans befolkning i 2100 vil utgjøre 83 millioner mennesker, nesten 45 millioner færre innbyggere enn i dag. 35 prosent av befolkningen vil i 2100 være over 65 år, ifølge FN.

For økonomien vil utviklingen skape utfordringer. Overfor BBC uttaler eksperter at færre innbyggere i arbeidsdyktig alder kan føre til at Japans bruttonasjonalprodukt faller. Statsminister Shinzo Abe har derfor utpekt parlamentarikeren Katsunobu Kato til «minister for 100 million aktive mennesker». Katos oppgave blir å øke fødselsraten til 1,8 barn per kvinne. Fødselsraten var i 2012 på 1,41 barn per kvinne.

– Umulig

Katos oppgave blir umulig, mener professor Michael Cucek ved det statsvitenskapelige fakultet ved Waseda-universitetet.

Kvinner er i dag i større grad en del av arbeidsmarkedet enn før, som betyr at de gifter seg senere og får færre eller ingen barn. Dessuten er det blitt dyrere å få barn, og i Japan, som i mange andre land i Asia, godtar samfunnet ikke barn utenfor ekteskap. Bare 2 prosent av alle barn i Japan fødes utenfor ekteskap, påpeker Cucek overfor The Guardian.

– Planen er ikke gjennomførbar. De har et mål om 1,8 fødsler per kvinne, men for å opprettholde en befolkning på 100 millioner, trengs det 2,1 fødsler per kvinne, sier Cucek. (©NTB)

Les også:

Elbilene skaper neste oljekrise  

Mener dette forslaget vil gi flere boliger i Oslo

– Det måtte skje noe, det funker ikke sånn som det er nå  

Se DNtv: Hun løper «Tour de finance» hver dag

Janne Log løper «Tour de finance» fra Frogner til Fornebu hver dag
Slik får konserndirektøren i Evry trent i tidsklemma. En mil om dagen klarer alle, smiler hun.
01:37
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.