Arbeidspresset i Japan er kjent for å være svært høyt med lange dager på jobb. Mange brenner seg ut samtidig som selvmordsraten er høy blant næringslivsansatte.

Det har børsmeglerhuset Daiwa Securities Group nå tenkt å gjøre noe med. Japans nest største meglerhus ber nå sine 13.600 ansatte om å være forsiktig med sushi og risvinen sake i 30 dager fremover fra 14. desember, skriver Bloomberg News.

Oppfordringen er et ledd i et program som skal forbedre de ansattes sunnhet og helse, særlig blant de eldste arbeidstagerne, for å øke produktiviteten og hindre at folk blir utbrent.

Meglerhuset har også ansatt en egen «sunnhetssjef», den tidligere investeringsbankmannen Toshihiro Matsui (53), som bør vite hva han snakker om. Ifølge Bloomberg News kollapset Matsui og nesten døde av overarbeid for åtte år siden, før han begynte å trene og leve sunnere.

«80-prosent-regelen»

Daiwas initiativ kalles «80-prosent-programmet» fordi de ansatte oppfordres til å avslutte måltidene med en gang de føler seg 80 prosent mette. I tillegg følger det med en rekke tips som for eksempel å tygge maten godt, få i seg nok B-vitaminer og gjemme unna fristende godterier.

Deltagerne er også bedt om å registrere i et egenevalueringsskjema om de klarer å holde seg innenfor 80-prosent-regelen når de spiser frokost, lunsj og middag.

Tiltaket er blant annet en konsekvens av at japans statsminister Shinzo Abe har forsøkt å bryte overtidskulturen i landet. Ifølge en undersøkelse fra ifjor arbeidet vanlige arbeidere i Japan 39 timer overtid hver måned, mens mellomledere jobbet 56 timer ekstra i måneden.

Japan sliter også med store demografiske problemer med svært lave fødselsrater og en raskt aldrende befolkning.

Det er antatt at befolkningen som nå er på litt over 127 millioner vil være nede i 87 millioner i 2060. (DN+)


Les også: Asia i dag: Nå er det full krise i Beijing

 
Asia i dag: En tidsinnstilt økonomisk bombe

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.