Bush mener økt amerikansk militærnærvær i Midtøsten må til for å stanse utviklingen, og han lover å øke støtten til de irakiske kurderne dersom han inntar Det hvite hus.

- I realiteten sprer en radikal versjon av islam seg som en pandemi i Midtøsten, gjennom hele Afrika, til deler av Asia og i Vesten, hvor det nå rekrutteres både i Europa og USA, sa Bush under en tale i California tirsdag.

President Barack Obamas beslutning om å trekke amerikanske styrker ut av Irak i 2011, dit de ble sendt av president George W. Bush i 2003, har bidratt til å gi islamistene friere spillerom, mener den tidligere presidentens bror Jeb.

Anklagende pekefinger

Bush rettet også en anklagende pekefinger mot Hillary Clinton og hevder at politikken hun førte som utenriksminister bidro til at opprørsgruppen Den islamske staten (IS) nå har kunnet erobre store områder i Irak og Syria.

Clinton kjemper om å bli demokratenes presidentkandidat neste år.

En talsmann for Clinton, Jake Sullivan, avviser kritikken fra Bush og spør hvordan han akter å bekjempe IS dersom han blir president.

- Om han ønsker å sende flere amerikanske soldater til Irak for å kjempe mot IS på bakken der, så får han si det da, sier Sullivan. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.