– For et fantastisk skue. Her skulle vi hatt kickoff for våre ansatte!

Seriegründer og eks-milliardær Idar Vollvik står på toppen av det omstridte alpinanlegget på Strandafjellet i frossenpizzakommunen Stranda. Den fallerte investoren har ikke barbert seg på noen dager, skjorta er delvis innenfor og delvis utenfor dongeribuksen. På den timelange bil- og fergeturen mellom Ålesund lufthavn og Stranda har han sittet med pc-en i fanget, knapt enset naturen rundt seg, og svart på et titall eposter og telefonsamtaler.

Da bilen stoppet ved bunn av Strandafjellet aner han ikke hvor han er, eller skal.

– Ja, du leser ikke akkurat alt som står i e-postene dine, skjønner jeg, humrer Ole Bjørn Hjellegjerde, som har rundt 30 entreprenørskapselever fra Stranda og Sykkylven videregående skole som venter.

– Du tar vel egentlig 100.000 kroner for hvert foredrag? spør Hjellegjerde, som selv jobber som konsulent for en møbelsatsing Vollvik holder på meg.

– Jo, jeg er nødt til å tenke penger. Foredraget i dag er ren veldedighet, og det gjør jeg ikke så mye av lenger, jeg har ikke råd. Men av og til må man ta seg selv i nakken og gjøre sånne ting. Det er viktig det, og. Dette er min første fridag på aldri så lenge, sier Vollvik.

Ikke valg

Ferden mot Roald-paviljongen 1053 meter over havet går med gondolbanen som den Frp-styrte kommunen brukte 153 millioner kroner på å bygge – og som ble et økonomisk mareritt. Selv har Chess-gründeren tapt mer enn de fleste, og de verdiene er borte for alltid. Igjen henger en personlig gjeld som 45-åringen anslår til å ligge et sted mellom 30 og 35 millioner kroner. Konkursbegjæringer er blitt en vane. Flere han skylder penger har tatt pant i privatboligen hans.

– Jeg jobber hver eneste dag, er på nett nesten døgnet rundt, og sover mellom to og seks.

– Jobber du så mye fordi du må – eller fordi du vil?

– Fordi jeg må, fordi jeg har så mye gjeld å betjene. Jeg må og skal få Ludo til å fungere. Hvis ikke er jeg ferdig. Det er den usminkede sannheten, sier Vollvik.

Etter å ha slått seg opp på mobiltelefoner og abonnement, blitt milliardær, bodd luksuriøst Marbella, for så å spekulere bort hele milliarden, og mer til, selger han nå smått og stort nips via nettbutikken Ludo Store, fra Bergen.

Flashet rikdommen

Vollvik har med seg eget utstyr som skal sørge for superrask mobilforbindelse. Det fungerer ikke. 45-åringen, som bygde seg opp ved å selge mobiltelefoner og abonnement, må i stedet koble seg på en ustabil mobillinje. Etter litt venting får han lagt ut et timestilbud på Ludo Stores Facebook-side. Produktet det er tilbud på, vannhøyttalere, har entreprenørskapselevene selv fått bestemme. På lerretet vises det hvordan trafikken i nettbutikken tredobler seg til over 60 besøkende i løpet av et minutts tid. De fleste elevene var ikke mer enn ni-ti år da han solgte mobilselskapet Chess for 2,4 milliarder kroner i 2005. Vollvik går ikke av veien for å fortelle dem hvordan det føltes å være rik.

– Da jeg tok ut penger i minibanken lot jeg det stå igjen på skjermen hvor mye jeg hadde på konto, slik at nestemann fikk se, gliser ham.

Den tiden er over.

– Hva fikk deg til å pantsette huset ditt for å satse på Chess? vil en elev vite.

– Da hadde jeg drevet som selger på mobiltelefoner i syv-åtte år, jeg visste utrolig mye om det, og om hva Telenor var altfor dårlig på. Jeg bevegde meg utenfor deres skispor, og det var nøkkelen til suksess. Det var null risiko for meg å pantsette huset mitt, selv om naboene mine, og til og med min frue, mente jeg var klin gal. Men hun støttet meg, sier Vollvik.

– Hvis du ser tilbake, er det noe du angrer på, eller ville gjort annerledes?

– Hvor mange timer har du? spør Vollvik.

Elevene ler.

– Den evnen har jeg kanskje aldri hatt. Jeg ser fremover og jeg ser oppover, og tar med meg alt det jeg har gjort. Det et klart det har vært en tung tid nå, med å skulle bygge firma, komme seg på bena og samtidig betjene gammel gjeld. Jeg har noen handicap med meg, men jeg har også noen store fortrinn. Halve managementet mitt er gamle Chess-ansatte. Og det at jeg er en kjent person gjør det enkelt å komme til der andre sliter med å slippe til, sier Vollvik.

Skal betale

Vel fremme på flyplassen på Vigra setter Vollvik seg så langt inn i kaféområdet som overhodet mulig, med ansiktet bort fra folk. Så er det opp med pc-en, og å sjekke salgsstatistikken i Ludo Store. Vollvik sier han skulle ønske han heller satt ved bassenget i Spania, slik han en periode gjorde – og fortsatt kunne ha gjort, om han ikke spilte bort alle pengene i aksjemarkedet.

– Er historien om deg selv du nettopp har fortalte elvene en suksess- eller fiaskohistorie?

– Hvis jeg hadde arvet alt, hadde jeg vært i deep shit, men jeg har ikke arvet en krone. Det er bra å være litt naiv, det er bra å bli litt lurt, heller det en å være superkynisk. Jeg prøver å fortelle min historie på en mest mulig kontant måte, og pakker ikke inn budskapet.

– Det kommer stadig nye konkursbegjæringer mot deg, hvorfor får ikke folk du skylder penger, igjen pengene sine?

– Jeg er lei meg for at noen må vente på oppgjør av meg. En del av de sakene som har vært omtalt i mediene har kommet opp på grunn av manglende kommunikasjon, men alle jeg skylder penger skal få penger, etterhvert, sier Vollvik.

Det skjer neppe med det første. Regnskapstallene i Ludo-systemet er blodrøde, men neste år skal Vollvik igjen tjene penger, ifølge ham selv.

– Jeg er steike sikker på at jeg vil gjøre suksess igjen og kvitte meg med gjelden min. Jeg kommer til å tjene penger igjen, garantert.

Les også:
- Vanskelig å se hvorfor noen vil kjøpe SAS

Oljefondet kan tape mer enn et helt statsbudsjett
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.