OSLO: Venstre-leder Trine Skei Grande mener Solveig Horne har bommet med forslaget om forenklet adgang til å overføre permisjonsuker mellom foreldre.

– Jeg tror hun skjønner at hun har dummet seg ut. Her har hun hverken gjort jobben i forhold til det som står i høringsbrevet eller i virkningen av forslaget, sier Grande.

«VI KOMMER TIL Å STEMME IMOT». Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto:
«VI KOMMER TIL Å STEMME IMOT». Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: (Foto: Ida von Hanno Bast)
– Både den økonomiske vurderingen og de formelle endringene det her er snakk om, leser jeg som en klar konklusjon om at dette er det nærmeste vi kommer en avvikling av fedrekvoten. Det er ingen forventning om at folk kommer til å agere på annet vis heller, innenfor det regimet som foreslås, sier Venstre-lederen.

Grande tror ikke at Horne kommer til å få gjennomslag for å innføre den såkalte «tillitsbaserte unntaksordningen».

– Både det som står i høringsnotatet og all praksis, tilsier at det som her gjøres i prinsippet er å avvikle fedrekvoten. Det er det ikke flertall for i Stortinget, sier Grande.

Høyre/Frp-regjeringen er avhengig av støtte fra enten Venstre eller Kristelig Folkeparti for å få flertall på Stortinget.

– Vi kommmer til å stemme imot at man kan fjerne pappapermen med et kryss, sier Grande.

Leder Knut Arild Hareide i KrF er klar på at det er helt uaktuelt å fjerne fedrekvoten. I motsetning til Grande vil han imidlertid ikke avvise forslaget om unntaktsordning nå.

AVVENTER. KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Øyvind Elvsborg
AVVENTER. KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Øyvind Elvsborg (Foto: ¯yvind Elvsborg)
– Stortingsgruppen må vurdere formuleringene i regjeringens endelige forslag når det kommer til Stortinget, sier han.

Ifølge Horne er regelendringen i samsvar med regjeringsplattformen. Det er ikke Grande enig i. Hun peker på at enkelte grupper har hatt mulighet til å overføre permisjon også tidligere, slik som gründere i en startfase og den som på grunn av sykdom ikke har hatt mulighet til å ta ut permisjon.

– Vi var enige i at det var fornuftig å videreføre muligheten til å overføre permisjon for disse gruppene, men vi vil ikke gi en åpen blankofullmakt som er det hun legger frem i dette notatet, sier Grande.

Hareide er mer positiv.

– Jeg er sikker på at vi skal finne en løsning som både sikrer fars rettigheter og gir rom for fornuftige ordninger i spesielle situasjoner, sier KrF-lederen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.