Videoen ble publisert på nettet tirsdag. Der kunngjør gruppen at Qasim al-Raymi, gruppens tidligere militære sjef, er utnevnt til ny leder.

Ifølge lokale medier i Jemen ble 38-åringen drept i et droneangrep i havnebyen Mukallah helt sør i landet fredag. Dødsfallet anses som et hardt slag for en av al-Qaidas mest aktive fløyer, som blant annet sto bak terrorangrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i januar.

Flere meldinger i sosiale medier, skrevet av kjente jihadister, tyder også på at Wuhayshi er død.

– Nasser al-Wuhayshi, måtte Gud ta imot ham, skriver en al-Qaida-tilhenger på Twitter.

Amerikanske myndigheter sier de undersøker opplysningene.

Bin Ladens sekretær

Wuhayshi ble født sør i Jemen og reiste i 1998 til Afghanistan der han sluttet seg til al-Qaida og ble Osama bin Ladens sekretær.

De to skilte lag da al-Qaida ble spredt for alle vinder etter terrorangrepene mot USA i september 2001.

Noen måneder senere ble han pågrepet i Iran, som utleverte ham til hjemlandet Jemen. Der satt han fengslet til 2006, da han gjennomførte en spektakulær flukt fra et fengsel i Sana.

Dusør

I 2009 gikk al-Qaidas avdelinger i Jemen og Saudi-Arabia sammen i al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) og terrornettverkets leder Ayman al-Zawahri utpekte Wuhayshi til leder.

USA har i flere år hatt Wuhayshi som nummer to på sin liste over ettersøkte terrorister og har utlovet en belønning på 10 millioner dollar, nærmere 78 millioner kroner, for opplysninger som kan føre til at han blir pågrepet eller drept.

Ifølge USA har Wuhayshi i praksis vært nestkommanderende for al-Qaidas globale operasjoner de siste årene.

Ikke uerstattelig

Drapet på Wuhayshi er fra amerikansk ståsted en betydelig seier i kampen mot terror.

Eksperter på al-Qaida advarer likevel mot å gjøre for mye utav det.

– Han var betydningsfull, men man kan ikke beseire en slik organisasjon ved å drepe lederne, mener terroreksperten Seth Jones i tankesmia RAND Corp.

– Det vil være et slag for dem, men han er ikke uerstattelig, sier han til McClatchy.

Etterfølger utpekt

Ifølge Twitter-meldinger postet av kjente jihadister de siste dagene, plukket opp av nettstedet SITE, er Qasm al Rimi, bedre kjent som Abu Hureira al Sanaani, alt utpekt som ny leder av AQIM.

AQAP har stått bak en rekke angrep og terroraksjoner de siste årene, både i Jemen og andre land.

De to brødrene som sto bak terrorangrepet mot tidsskriftet Charlie Hebdo i Paris i januar, hevdet å tilhøre AQAP, noe en kunngjøring fra en av gruppens ledere også tydet på at de gjorde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.