Jens Stoltenberg la ikke overraskende mest vekt på krisen i Ukraina og forholdet til Russland da han onsdag holdt sin første pressekonferanse som generalsekretær i NATO.

Men i tida som kommer, kan Stoltenberg bli tvunget til å rette søkelyset et annet sted, mener Harpviken.

– Jeg er redd situasjonen i Afghanistan kan bli en langt større utfordring enn man kanskje har tatt høyde for i NATO, sier PRIO-direktøren til NTB.

Han har nettopp vært på besøk i Afghanistan og forteller om en prekær politisk situasjon. En ny samlingsregjering er kommet på plass, men regjeringen er en skjør konstruksjon. De ulike fraksjonene kan lett havne i konflikt med hverandre, og da kan resultatet bli et splittet maktapparat som ikke evner å danne samlet front mot opprørsbevegelsen Taliban, advarer Harpviken.

– Det er mye som tyder på at situasjonen i Afghanistan kan bli vanskelig enn tidligere, sier han.

NATOs kampoppdrag i Afghanistan utløper ved nyttår, men USA og NATO inngikk denne uka avtaler med afghanerne om å bli værende i landet også de tre neste årene med 10.000 amerikanske soldater og 2.000 soldater fra andre NATO-land. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Krevende hverdag venter Stoltenberg i NATO

 
Ber Stoltenberg vise muskler