Daværende statsminister Jens Stoltenberg sjokkerte i 2011 svenske sosialdemokrater med sin holdning til krigen i Libya, ifølge en ny bok.

Det er tidligere kjent at Jens Stoltenberg var den viktigste pådriveren da Norge gikk til krig i Libya i mars 2011. I en ny bok av den svenske forfatteren Daniel Suhonen kommer det fram at de svenske sosialdemokratene ble sjokkert over Stoltenbergs holdninger til krigen, skriver Klassekampen.

Ifølge Suhonen begrunnet Stoltenberg bombingen med at krigen var «utmerket trening for det norske luftvåpenet», et utsagn som ifølge boka både sjokkerte og provoserte sentrale svenske sosialdemokrater.

Kynisk

– Flere protesterte og mente det var kynisk, og at Stoltenberg var i hendene på sitt eget forsvar. Krig er virkelighet for menneskene på bakken, det er ikke en øvelse, sier Suhonen.

Norske fly slapp til sammen 567 bomber over Libya, den største norske krigsinnsatsen siden andre verdenskrig.

De svenske Socialdemokraterna var i motsetning til sitt søsterparti i Norge kritisk til svensk deltakelse i krigen. Partiets krigsskeptiske partileder Håkan Juholt følte seg ifølge boka lurt av det norske Arbeiderpartiet etter at den svenske regjeringen henvendte seg til den norske regjeringen i et forsøk på å finne støtte til en svensk uttrekning fra Libya-krigen. Svenskenes jagerfly ble kun brukt til rekognosering.

Konflikt

Ifølge Suhonens bok fikk Juholt til svar at den norske regjeringen ville fortsette engasjementet i Libya, noe som førte til at svenskene forlenget sin egen operasjon i landet. Få dager senere snudde imidlertid den norske regjeringen og varslet at det norske bidraget ville bli trappet ned.

– Juholt føler seg lurt av det norske Arbeiderpartiet, sier Suhonen, som mener konflikten om den svenske deltakelsen i Libya-krigen bidro til å svekke partilederen. Juholt gikk av som partileder et halvt år senere.


Les også: Fidel Castro voldsomt ut mot Stoltenberg  - NATO kan sette inn styrker i Tyrkia om nødvendig

 
Stoltenberg kan få afghansk krise i fanget  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.