Torsdag ettermiddag ble det kjent at Finansdepartementet innfører kapitalkrav for norske banker.

Kapitalkravet, også kalt motsyklisk kapitabuffer, blir 1 prosent, og trer i kraft 30. juni 2015.

Finansminister Siv Jensen indikerer at innføringen av det nye kravet ikke vil få konsekvenser for norske bankkunders lånerente.

- Kan dette medføre ny renteøkning hos bankene?

- Jeg har ingen grunn til ikke å tro at det vi nå offentliggjorde er godt priset inn hos bankene, sier Jensen.

BAKGRUNN: Bankene får kapitalkrav på 1 prosent

Som ventet
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities mener kapitalkravet på 1 prosent var litt under det som var ventet.

- Det er ingen som kunne ventet mindre enn dette, konstaterer Andreassen til DN.no.

- Norsk økonomi er i lavere vekst enn tidligere. Kan dette bremse veksten ytterligere?

- Nei, det tror jeg ikke. Det er ingenting som tilsier at bankene vil øke utlånsmarginene ytterligere. De visste dette ville komme, sier Andreassen.

Heller ikke Jensen tror det nye kravet vil påvirke bankenes utlånspraksis - og dermed norsk økonomi - i tiden fremover.

- Jeg oppfatter at de endringene som er gjort med kapitalkravene både er godt kommunisert til bankene og forstått og akseptert. At det handler om at bankene må bygge opp en større soliditet for å kunne møte eventuelle nedgangstider, sier Jensen til DN.no.

Løpende vurdering
Motsyklisk kapitalbuffer skal komme på toppen av de andre kapitalkravene til bankene, og skal skrus på i normale og gode tider og fjernes i dårlige tider. Målet er blant annet å hindre en for høy utlånsvekst i tider med stor aktivitet i økonomien.

- Norges Bank vil vurdere kravet løpende basert på utviklingen i norsk økonomi. Systemet med den motsykliske bufferen er at de vil råde departementet om dette hvert kvartal. Vi baserer oss på de rådene vi får, sier Jensen.

- Det ligger en god mekanisme i måten denne bufferen er utformet på. Hvis det skulle være behov for å sette den ytterligere opp, vil det gjøres med 12 måneders varsel. Er det behov for å sette den ned, vil man kunne gjøre det umiddelbart, sier finansministeren.

LES OGSÅ:

Bankene kan få nytt krav i dag

Disse kan få tøffere krav

Nytt verktøy kan gi lavere styringsrente (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.