Administrerende direktør i det svenske togselskapet SJ, Christer Fritzson, har store ambisjoner for ruten, forteller han til Dagsavisen.

– I dag reiser 1,4 millioner med fly mellom Oslo og Stockholm. Vi tror at vi på lang sikt kan få 35 prosent av disse til å reise med tog i stedet, sier han.

I juli, august og september økte tallet på reisende med SJs tog mellom Oslo og Stockholm med 25 prosent. Fritzon sier de allerede har kapret nær 10 prosent av de om lag 1,4 millioner menneskene som årlig reiser mellom de to byene.

Turen tar drøye 4,5 timer

SJ satte inn sitt raskeste og mest moderne tog, X 2000, på strekningen i august i fjor og økte antallet daglige avganger fra to til tre. I desember øker det altså til fem.

Togturen mellom de to hovedstedene går nå unna på fire og en halv time, og Fritzon lover at togene fra 2017 skal bli mer punktlige. Hittil har de slitt med enkeltspor på deler av strekningen som gjør det vanskelig å ta igjen forsinkelser.

Ifølge forskningsleder Harald Thune-Larsen ved Transportøkonomisk institutt er det for tidlig å si om styrkingen av togtilbudet mellom Oslo og Stockholm har effekt på flytrafikken på samme strekning. Flytrafikken mellom de to byene har hittil i år økt med 3,5 prosent, men det kan være store variasjoner fra år til år og økningen kunne vært enda større uten det nye togtilbudet, sier Thune-Larsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Mellom disse storbyene i Europa går det mye raskere med tog enn fly


Ericsson-stup svir for folket dnPlus   (DN+)

Svenske boligtopper misunner Norge dnPlus (DN+)