I alle fall i gjennomsnitt.

Det mener to økonomer ved anerkjente Wharton Business School å ha bevist.

Det har lenge vært et etablert syn at en nasjons lykke ikke kan kjøpes for penger. I alle fall helt siden 1974, da økonomen Richard Easterlin i en studie slo fast at et høyere brutto nasjonalprodukt (BNP) ikke fører til større samlet lykke i en nasjon dersom et visst sett av grunnleggende behov er tilfredsstilt.

At rike personer innenfor nasjonen er lykkeligere enn fatigge personer innenfor samme nasjon, viste seg imidlertid også å stemme. Men om vi altså samlet sett får mer penger, gjør det oss ikke lykkeligere.

Dette såkalte Easterlin-paradokset har de tre siste tiårene fått myndigheter i flere land til å fokusere mindre på å øke BNP, siden dette uansett ikke har vært ansett som en god måte å øke innbyggernes lykke på.

Jakten på livskvalitet
Lykke er med andre ord om politikk på høyt plan. Blant annet i Frankrike, der president Nicolas Sarkozy tidligere i år tok til orde for å finne et nytt mål for BNP, et mål som tar mer hensyn til franskmenns livskvalitet.

I en kommende artikkel argumenterer imidlertid de to økonomi-professorene Betsy Stevenson og Justin Wolfers ved anerkjente Wharton Business School ved University of Pennsylvania for at Easterlin-paradokset ikke er gyldig.

Wharton-økonomene har analysert mer enn et halvt århundre med datamateriale fra 132 land. Konklusjonen er at dersom et land er blant de rikere, er også folk der lykkeligere, skriver Financial Times.

Bedre grunnlag
Årsaken til at de konkluderer annerledes enn Easterlin, er ifølge økonomene selv at internasjonal statistikk har blitt mye bedre og inkluderer flere land, fattige så vel som rike. Samtidig er det blitt gjort langt flere studier av lykke over de siste tre tiårene.

Forskningsresultatet kan komme til å skape politisk debatt, mener Wolfers.

- Jeg tror mange har funnet det politisk komfortabelt å vite at inntekt bare har betydd noe for de svært fattige, og at inntekt ikke lenger betyr noe i det man har tilfredsstilt grunnleggende behov, sier professoren til Financial Times.

Vil skape debatt
Artikkelen skal drøftes på den årlige økonomiske konferansen ved tenketanken Brookings i Washington i neste uke. Ifølge Financial Times vil den trolig skape en livlig debatt.

Professor Gary Becker, Nobelprisvinner fra Universtiy of Chicago, skal kommentere artikkelen på konferansen. Han sier artikkelen er både bra og interessant, men vil ikke si noe mer før konferansen starter.

Easterlin selv, som har lest et utkast til artikkelen, berømmer sine yngre kritikere for seriøs forskning, men mener at de to Wharton-økonomene må se nærmere på hva som skjer i hvert enkelt land.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.