Det er ikke bare Jo Nesbø som kan juble for et rekordår for eget forfatterskap.

Harry Hole-stiftelsen har nå rundet 25,1 millioner kroner i inntekter, siden opprettelsen i 2008, viser årsregnskapene.

Ga bort rettighetene

Jo Nesbø har hatt en formidabel suksess utenlands de siste årene. Her på lanseringsturné for «Politi» i England ifjor.
Jo Nesbø har hatt en formidabel suksess utenlands de siste årene. Her på lanseringsturné for «Politi» i England ifjor. (Foto: Klaudia Lech)
Stiftelsen har fått alle rettighetene til Jo Nesbøs «Hodejegerne» og deler årlig ut en pris på en halv million kroner, penger som skal gå til å  gi barn i utviklingsland grunnleggende lese- og skriveferdigheter.


Det er omtrent like mye som Jo Nesbø tjente i hele 2013.

Selskapet som omfatter Jo Nesbøs forfattervirksomhet i, Skriveverkstedet AS, hadde en omsetning på 25,2 millioner i 2013.

Vurderer større utbetalinger

«Hodejegerne» kom ut i 2008, og ble filmatisert i 2011. Rettighetene til boken er solgt til 33 land i tillegg til at Summit Entertainment har kjøpt opsjon på en amerikansk remake av den norske "Hodejegerne"-filmen.

Og selv om inntektene fra royalties i år ikke kan måle seg med rekorden i 2012 på 6,1 milllioner kroner, da inntektene fra utlandet for alvor gjorde seg gjeldende, generer boken og filmen fortsatt millioninntekter.

Det gjør at det kan bli aktuelt å øke den årlige utbetalingen på en halv million.

– Vi skal ha et styremøte nå over sommeren hvor vi skal diskutere måten vi deler ut stiftelsens midler på, både størrelse og hyppighet, sier daglig leder Erik Holst i Harry Hole-stiftelsen.

Generer fortsatt millioninntekter

I 2013 var royaltinntektene på 1,01 millioner kroner, samtidig som stiftelsen hadde 1,75 millioner i finans- og investeringsinntekter.

- Jo er veldig opptatt av å gi noe tilbake, og jeg synes han fortjener skryt for det han har gjort. Jeg synes flere burde gjort det samme. Her i landet er det mange som har tjent veldig mye penger og kunne gjort noe tilsvarende, sa Holst til Dagens Næringsliv ifjor, da stiftelsen leverte rekordtall.

Har 22 millioner på bok

Stiftelsen har til nå utbetalt 500.000 kroner i året. Royaltyinntektene vil svinne med årene, men stiftelsen er fortsatt sikret i lang tid fremover. Stiftelsen har nå mer enn 20 millioner kroner i aksjer, obligasjoner og fond.

Totalt har stiftelsen en egenkapital på 22 millioner kroner og under 90.000 kroner i gjeld.

Årsresultatet før skatt i 2013 endte på 2,1 millioner kroner, mot 6,7 millioner ifjor.

Ny stiftelse underveis

Jo Nesbø har også opprettet en lignende stiftelse for sin kommende bok «Blood on Snow», som han skriver under pseudonymet Tom Johansen og er ventet i 2015.

Warner Brothers har allerede kjøpt filmrettighetene til «Blood on Snow» og Leonardo DiCaprio har blitt nevnt som en mulig regissør.
 

Les også: Jo Nesbø med rekordår(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.