- Vi jobber med å se på nye investeringsmuligheter og strategier for Oljefondet og for norske investeringer, men det gjør vi hele tiden, sier statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) i Finansdepartementet.

Fredag gjestet han Civitas frokostmøte der bruken av norske oljepenger og oljefondet i internasjonal sammenheng stor på agendaen. Pedersen ville ikke si noe om hvilke spesifikke investeringer som vurderes, men sier at det etter hans mening ikke er noen tvil om at det ligger gode muligheter for investeringer i utviklingsland.

- Det er er ingen tvil om det er muligheter for å tjene penger i utviklingsland, men det er hensyn å ta, sier Pedersen.

Hjelp er viktigst
- Etter min mening er det ikke noe spørsmål. Å hjelpe til er absolutt viktigere enn investeringer. Den største investeringen bør være i folk. Det er den viktigste investeringen noen kan gjøre, sier Pedersen på spørsmål fra salen om hva man bør prioritere.

På spørsmål fra DN.no understreker han at uansett hvor stort Oljefondet er, så har vi et ansvar for å bidra og hjelpe de som trenger det.

- Det er moralsk riktig å hjelpe til i verden og bidra uansett. Fordi vi har penger blir det enda viktigere, men jeg mener at mye penger og moralsk forpliktelse ikke henger sammen, sier Pedersen.

Ikke redd for utviklingsland
Han bekrefter at han ikke er redd for investeringer i voksende markeder, gjerne i U-land, men at det må skje med åpenhet og gode ordninger.

- Det markedet Statens pensjonsfond utland (oljefondet) har tapt mest penger i er USA, sier Pedersen til stor latter fra en fullstappet Christiania Café.

På spørsmål fra salen om hvordan Oljefondet jobber for å sikre seg best mulig vilkår for skatter og avgifter, svarer den nye statssekretæren med et stort smil:

- Altså Finansdepartementets mening er at alle skal betale sin skatt, sier han.

Les også:
- Norge styrer sin økonomi utrolig godt
- Ikke det jeg tenker på når jeg går på jobben om morgenen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.