Alle som er på jobbjakt bør vite om flyplass-testen, som ifølge The Muse blir et stadig viktigere våpen i rekrutteringsprosessen.

Flyplass-testen er enkel og grei, og er i mange hodejegeres hode:

Etter at kandidaten i jobbintervjuet blir stilt spørsmål om kvalifikasjoner og andre cv-relaterte ting angående selve stillingen, spør intervjueren seg:

"Er dette en person jeg kan tenke meg å bli stående fast på en flyplass med i timevis?".

Irrelevant? Absolutt ikke, mener karriereeksperter.

- Vær godt forberedt

- Det blir mer og mer vanlig å flette personlige spørsmål inn i et jobbintervju. Ikke så ofte i det aller første, men hvis det står mellom et par-tre kandidater mot slutten, kan du regne med å få spørsmål du ikke har ventet på forhånd. Derfor bør du være godt forberedt på å bli spurt om alt, slik at du ikke blir satt helt ut, sier karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon til DN.

Når du søker jobb i et selskap er sjefen på jakt etter en som både er faglig dyktig og passer inn i arbeidsmiljøet.

- Et jobbintervju er en vinn-sinn-situasjon for begge parter. Det handler ikke bare om stillingen du skal fylle, det handler også om hvem du skal spise lunsj med og sosialisere med. Så tenk deg nøye om når du sitter der: Er dette et sted jeg vil trives? råder Mette Manus.

Hun råder også jobbsøkere til å ta vare på den unike muligheten et intervju faktisk er:

- Mange gjør den feilen og tenker bare på hva bedriften står for, men glemmer å tenke over hva de selv kan bidra med. I et jobbintervju har du en unik sjanse til å vise mer av deg selv. Vær den personen andre blir nysgjerrig på. Når du får beskjed om å fortelle om deg selv i to minutter skal du ikke ramse opp cv-en din. Fortell hva du liker å gjøre, fortell om lidenskapen din og ambisjonene dine, sier Manus.

Her er tre regler du ifølge The Muse bør følge for å bestå flyplass-testen:

  • Ikke dropp smalltalken.

Hvorfor vil dine fremtidige sjefer snakke om hvilke Netflix-serier du foretrekker eller hva du liker å gjøre best på fritiden? De vil se om du passer inn, om du er interessant og har den personligheten de leter etter. Så hvis du blir spurt om slike ting på jobbintervjuet, spill med. Ikke prøv å pense samtalen inn på selve jobben før intervjueren gjør det.

  • ...men hold det profesjonelt.

Å bli sett på som kjedelig er ingen fordel. Men det du velger å dele fra privatlivet ditt må føles riktig for deg. Har du en sær interesse som få deler eller driver med noe kontroversielt på fritiden, er det kanskje like greit å holde munn om det. At den siste boken du leste var "Fifty Shades of Grey" er heller neppe verdt å nevne i et jobbintervju.

  • Ikke glem å nettverke.

Husk at flyplass-testen går lenger enn din fremtidige sjef. Tenk også flyplass-testen hvis du blir invitert på en middag eller et annet sosialt event i forbindelse med en rekrutteringsprosess. Dette blir arrangert for at alle skal bli kjent med hverandre og finne ut hvordan man passer inn, men det er også en perfekt anledning for deg til å gjøre et godt inntrykk utenfor kontoret. Ikke ha fokus på å imponere andre, fokusér heller på å finne tonen med dem. Og ikke minst: Unngå å drikke for mye alkohol. Tar du ett glass vin for mye i den åpne baren, vil det garantert bli lagt merke til!

Les også: CV-triksene som skiller deg fra "røkla"

Dette tar knekken på nervøsiteten i jobbintervjuet

Er ambisiøse, vil klatre fort - og glemmer å ta ferie  

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.